Appeltaart

Recept voor grote appeltaart:

  • 350 gr bloem 
  • 250 gr koude roomboter (in blokjes)
  • 175 gr suiker voor deeg
  • 1,5 kilo zure appels, Elstar
  • 100 gr suiker voor vulling
  • 2 eieren
  • kaneel
  • paneermeel
  • grote springvorm
  • bakpapier
  1. Meng in een beslagkom (van keukenmachine) de bloem, suiker, boter en 1 ei tot een soepel deeg. Leg het beslag een half uur in de koelkast om iets op te stijven.
  2. Schil de appels en snijd in blokjes of partjes (niet te klein want dan wordt het appelmoes). Meng de appels in een kom met kaneel, suiker en 4 eetlepels paneermeel.
  3. Bekleed de bodem van een grote springvorm met bakpapier. Rol de helft van het deeg tussen twee vellen plasticfolie (gebruik een dikker kwaliteit of neem dubbele vellen) uit tot een ronde vorm zo groot als de springvorm plus opstaande rand erbij. Het deeg mag maximaal een halve cm dik zijn. Verwijder bovenste folielaag en keer het deeg met de andere folielaag naar boven in de vorm. Verwijder de folie. Plooi de rand naar de vorm en snijd overtallig deeg weg.
  4. Strooi een laagje paneermeel op de bodem en vul de vorm met de appelstukjes.
  5. Rol de rest van het deeg uit tot een lap zo groot als de vorm. Je kunt nu repen snijden en deze kruislings over de taart leggen, of het deeg in zijn geheel als deksel op de taart leggen (dan wel gaatjes prikken om te ontluchten tijdens bakken). Druk deegranden goed aan en bewerk taartrand met een vork.
  6. Klop ei los en bestrijk de bovenkant van de taart. Plaats de vorm in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden. Bak de appeltaart in 5 kwartier bruin en gaar.