Bretonse appeltaart
Recept à la Holtkamp:
- 250 gr fonceerdeeg
- 150 gr amandelspijs (kant en klaar, Baukje) + half ei losgeklopt + 1 etl citroensap
- 1200 gr appels (Jonagold of Elstar), geschild in kleine regelmatige blokjes
- abrikozenjam
- appareil = vulling:
- –merg van 1 vanillestokje
- –100 gr fijne tafelsuiker
- –2 eieren, losgeklopt
- –2 eierdooiers, losgeklopt
- –30 gr maïzena
- –60 gr roomboter, gesmolten
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder warmte). Bekleed een ingevette vlaaivorm of springvorm van 24 cm doorsnede met het uitgerolde deeg. Prak de amandelspijs los met een half ei en het citroensap. Bedek de bodem met het amandelspijs. Verdeel hier de appelblokjes over, maak er een flinke berg van. Klop alle ingrediënten voor de vulling door elkaar tot een vloeibare mengsel. Giet dit over de appelblokjes in de taartvorm, zodat alle blokjes bedekt zijn. Zet de taart 70 minuten in het midden van de oven. De taart is gaar als een metalen pen er droog uitkomt. Haal de taart uit de vorm en smeer de bovenkant in met verwarmde abrikozenjam.