Shepherds pie

Recept voor 4-5 personen:

  • 500 gr runder- of lamsgehakt
  • 2 winterwortels, in blokjes
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 etl worcestersaus
  • 1 etl mosterd
  • 1 thl rozemarijn
  • 1 thl tijm
  • 1 glas rode wijn
  • 1 etl bloem
  • 1 kg kruimige aardappels
  • — melk, roomboter, zout en peper voor puree
  • 2 etl olijfolie
  • 100 gram geraspte kaas (cheddar of belegen kaas)
  • 3 etl paneermeel + klontjes roomboter voor korst

Verwarm de olijfolie in een grote braadpan en bak de gesnipperde ui goudbruin. Voeg het gehakt toe en roerbak dit gaar en bruin. Voeg de bleekselderij, worcestersaus, mosterd en kruiden toe en bak het geheel gedurende 5 minuten op hoog vuur aan. Strooi de bloem over het gehaktmengsel en bak het even mee, blus af met een glas rode wijn. De bloem zal het aanhangende vocht enigszins binden tot een smeuïge massa. Voeg eventueel iets meer bloem toe als het te vochtig blijft, of voeg nog wat wijn toe als het te droog is.

Schil en kook de aardappels gaar, giet ze af en maak er met boter en melk een romige aardappelpuree van. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer er tot slot de geraspte kaas doorheen.

Neem een ruime ovenschaal en bestrijk deze met wat olijfolie. Doe het gehaktmengsel in de schaal en dek af met een dikke laag puree. Trek met een vork onregelmatige pieken, bestrooi de puree met paneermeel en leg er een tiental klontjes roomboter op.

Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven en bak het geheel op 200 graden in ongeveer 20-25 minuten mooi bruin.

  • Je kunt er nog 200 diepvries doperwten aan toevoegen, dan wordt het in Engeland een Cottage Pie genoemd.
  • Voeg eventueel nog champignons  en/of een scheutje ketchup aan toe.
  • Varieer met verschillende groenten.

image_print