Koe Loe Yú

Recept voor 5-6 personen:

  • 750 gr diepvries kabeljauw
  • — of andere stevige witvis
  • marinade vis: 1 etl ketjap, snufje zout, 2 thl sambal, 2 thl citroensap
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 winterwortel
  • 2 rode uien
  • 1 knoflookuitje of 2 tenen knoflook
  • 3 bosuitjes
  • 3 bolletjes stemgember, in knoflook pers
  • 2 etl gembernat
  • klein blikje ananasstukjes
  • sap van het blikje ananas
  • 2 etl azijn
  • 4 etl tomatenketchup
  • 2 etl ketjap manis
  • 2 etl zoetzure chilisaus
  • — of 1 etl sambal badjak
  • 1 thl gemberpoeder (djahé)
  • eventueel maïzena om te binden
  • olijfolie of zonnebloemolie
  • Beslag: 3 etl maïzena, 3 etl bloem, 2-3 eieren

Laat de vis ruim van te voren ontdooien of leg de gesloten diepvrieszak (bij minder tijd) in lauw water. Spoel de vis onder stromend koud water af, dep droog en snijd in niet te kleine stukken. Marineer de vis in een mengsel van  ketjap, zout, citroensap en sambal minimaal 15 minuten.

Saus: maak de groenten schoon en snijd de paprika, ui, bosui en wortel in grove stukken. Snijd de knoflookui of knoflook in dunne plakjes. Verhit 3 etl olie in een grote koekenpan. Fruit de paprika, ui, bosui, wortel en knoflook op hoog vuur gedurende 3 minuten aan. Zet het vuur lager en voeg de geperste gember, gemberpoeder en ananasblokjes toe. Bak nog 1 minuut door. Voeg de ketchup, ketjap, chilisaus, azijn, gembernat en ananassap toe. Roer het geheel gedurende 2 minuten goed door elkaar. Proef of het op smaak is: zoetzuur en pittig. Is de saus te dun, bindt dan eventueel met een beetje maïzena of laat anders even zonder deksel inkoken. Plaats een deksel op de koekenpan en laat op laag vuur 8-10 minuten stoven (totdat wortel beetgaar is). Klaar voor gebruik.

Vis frituren: laat de vis uitlekken en dep enigszins de marinade van de vis. Maak een papje van de losgeklopte eieren, maïzena en bloem. Voeg eventueel 2 of 3 etl water toe voor een soepel beslag. Verhit in een wok of braadpan ± 3 dl olie. Wentel de visblokjes een voor een door het beslag zodat ze rondom bedekt zijn. Bak vervolgens de vis in kleine porties in de olie bruin. Schep de visblokjes uit de pan en laat ze op een met keukenpapier bedekt vergiet uitlekken. Verwarm ondertussen de saus.

Serveren: leg de gebakken visblokjes op een bord en schep er een royale schep zoetzure saus overheen. Geef er droge rijst bij en bijvoorbeeld gekookte broccoli.



image_print