Recept voor 6-8 vlaaikes:
- 150 gr bloem
- 100 gr harde boter
- 50 gr suiker
- 175 gr oud wit brood, verkruimeld
- 20 g boter, gesmolten
- 1 dl melk
- 1 ei
- 100 g stroop
- 1 thl kruidenmengsel van:
- –nootmuskaat
- –kruidnagelpoeder
- –kaneel
- –kardamom
- 1 thl anijspoeder
- 1 zakje vanillesuiker
Snijd de boter met 2 messen door de bloem en de suiker en kneed met een koele hand snel tot een kruimeldeeg. Laat een uurtje in de koelkast staan. Rol dan uit en bekleed er kleine, ingevette taartvormpjes of muffinvormpjes mee. Week het brood in melk, boter en ei, met de kruiden, stroop en vanillesuiker en maak er een romige vulling van. Vul hiermee de vormpjes en zet in een oven van 175 graden, bak ze bruin en gaar.
De vlaaikes komen oorspronkelijk uit Liers (België), maar zijn een beetje te vergelijken met onze puddingbroodjes.
Oeps, Ellen, wat leuk zo’n recept, maar daar deze oma toch geen tijd voor! Eerst maar genieten van Fedde en zijn kersverse ouders! Wel heb ik vooraf, ipv de gebruikelijke beschuit met muisjes, cakejes (in verschillende smakken) gebakken, opgespoten met slagroom en daarover de muisjes gestrooid. Staat heel feestelijk, en nog lekker ook!!!
Hallo, ik woon in Lier en dit zijn onze enige echte Lierse Vlaaikes. Tot mijn zéér grote verbazing kom ik dit recept tegen op een … Nederlandse site. Weet wel dat dit recept een “groot geheim” is. Althans dat dachten wij toch. Heel hartelijk dank voor het recept en ik ga dit volgende week zeker proberen te maken. Nog een kleine info: wij betalen die vlaaikens 80 eurocent per stuk!
Dirk
Hallo Dirk,
Wat leuk te lezen dat in België mijn site ook bezocht wordt.
Destijds heb ik op internet gezocht naar een recept voor een lekker zoet hapje, was bedoeld voor familie van mij die een huis in België hebben en net opa en oma geworden waren. In Nederland vier je dat met beschuit en geboortemuisjes. Dit recept heb ik toen gevonden en voor de zekerheid heb ik het nagevraagd bij een Belgische collega. Simpel maar erg lekker. Nu lees ik op internet dat de Lierse Vlaaikes beschermd en gepromoot worden door de Lierse bakkers die aangesloten zijn bij de Orde van het Liers Vlaaike. Maar zelfs 24-Kitchen (populair kookprogramma op TV in Nederland) heeft er een recept van opgenomen…dus zo geheim is het helaas niet meer. Uiteraard zal iedere Lierse huisvrouw er weer haar eigen verse van maken. Persoonlijk vind ik 80 cent voor zo’n lekker ‘gebakje’ niet duur, de vraag is of je ze daar zelf voor kunt maken. Maar zo vers uit je eigen oven zijn ze toch ook wel erg lekker!
Groeten, Ellen