Walnotentaart (Engadiner Nusstorte)

Recept voor een lage taartvorm met diameter ongeveer 24 cm

  • 300-400 gr Fonceerdeeg
  • 1 ei
  • 250 gr suiker
  • 80 ml water
  • 2 etl honing
  • 250 gr walnoten, grof gehakt
  • 250 ml slagroom

 

  • voor wie niet van walnoten houdt of iets zoetere noten wil, kan pecannoten nemen in plaats van walnoten. Of half half.
  1. Verwarm een oven voor op 175 °C. Vet een lage taartvorm in van 24 cm of bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Maak het deeg volgens het recept van Fonceerdeeg (250 gr bloem, 125 gram basterdsuiker, 125 gram roomboter, halve theelepel bakpoeder, half geklutst ei en eetlepel water). Maak van het deeg een bal (niet te lang knedden) en verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
  3. Breng de suiker, water en honing al roerende aan de kook in een steelpan tot de suiker een mooie licht, goudbruine kleur krijgt. 
  4. Voeg de gehakte walnoten toe, roer deze kort door de karamel, haal de pan nu van het vuur en voeg vervolgens de slagroom toe en roer dit er doorheen. Je zal zien dat de walnoten erg plakken aan de suiker en de slagroom vrij waterig lijkt. Je denkt misschien dat het nu gaat mislukken, maar wees niet bang. De suiker en de slagroom zullen zich mengen en een karamel vormen. Geef het wat tijd. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op een zacht vuur nog door borrelen tot je een donkerbruine karamel krijgt (15-20 minuten). Blijf goed opletten tijdens het koken en roer het af en toe door. Je wilt voorkomen dat de karamel gaat aanbranden. Als de karamel een mooie dikke, donkerbruine substantie is haal de pan van het vuur af en laat het afkoelen.
  5. Neem 2/3 van je deeg uit de koelkast en spreid dit uit in je bakvorm. Zorg dat je de bodem volledig bedekt en de zijkanten zo’n 2-3 cm hoog zijn.
  6. Schenk je afgekoelde, dikke walnootkaramelmengsel in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de gehele vorm.
  7. Neem de rest van het deeg en rol deze uit tot de grootte van je bakvorm. Plaats je uitgerolde deeg op je vulling en druk dit zachtjes aan met een vork zodat je een netjes aangedrukt randje krijgt. Prik met de vork gaatjes in het deeg.
  8. Klop het ei los en bestrijk de taart met ei en druk er nog een paar mooie walnoten in ter decoratie. Plaats de taart vervolgens in de oven voor ongeveer 45 minuten, tot de taart mooi goudbruin is. Laat de taart geheel afkoelen voordat je hem aansnijdt.

    Lees ook de bijbehorende Blog-entry : Walnotentijd