Kandeel
Recept voor 8-10 porties:
- een halve, goed gewassen citroen
- 3 kruidnagels
- 1 pijpje kaneel
- 8 eierdooiers
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 fles zoete witte wijn
- 1 dl water
Doe een deciliter water in een steelpannetje. Snijd van een halve citroen dun de schil af (zonder wit), en voeg deze bij het water samen met de kruidnagels en het pijpje kaneel. Laat het water op een laag pitje gedurende een half uurtje zacht trekken en zeef het daarna. Klop de 8 eierdooiers los met de suiker tot een schuimig lint. Klop er tot slot het gezeefde kruidenwater toe. Warm in een (geen aluminium) pannetje de wijn op tot lauwwarm – niet koken want dan vervliegt de alcohol. Giet het eiermengsel roerend bij de wijn en zet het pannetje in een grotere pan met heet water (au-bain-marie). Blijf roeren tot de wijn licht gebonden is en aan de lepel blijft hangen. Bij te grote hitte gaat de kandeel schiften.
Serveer lauwwarm in wijde coupes met een lepeltje erbij. Kan ook afgekoeld gebruikt worden en smaakt dan voortreffelijk bij ijs met verse vruchten als nagerecht. In de koelkast is het enkele dagen houdbaar.