Glycemische Index (bron: diabetesfonds.nl & voedingscentrum.nl)
De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn. Pasta, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. De GI van een product kan variëren. Zo verandert de GI van een product door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Door een voeding met een lage GI lijkt het risico op chronische ziekten (bijvoorbeeld Diabetes) iets verminderd.
De GI van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. Een GI kleiner dan 55 is laag, van 55 tot 70 is gemiddeld, en groter dan 70 is hoog.
Omdat de glycemische index geen rekening houdt met de hoeveelheid koolhydraten in een product, is de glycemische lading (GL) toegevoegd aan de tabel. Dit geeft het effect op de bloedsuikerspiegel van een portie van een product weer. Grofweg gezegd is een GL groter dan 20 hoog, een gemiddelde waarde ligt tussen 10 en 20 en een GL kleiner dan 10 is laag.
Product | Glycemische index van 50 gram voedsel | Aantal koolhydraten in grammen per portie | Een portie is | Glycemische lading per gebruikelijke portie |
---|---|---|---|---|
Pasta’s/granen | ||||
Quinoa, gekookt | 53 | 18 g Kh per 100 g | 1 portie | 10 |
Couscous | 65 | 21 g Kh per 90 g | 3 opscheplepels | 14 |
Pasta, volkoren | 48 | 35 g Kh per 150 g | 3 opscheplepels | 17 |
Pasta wit | 49 | 39 g Kh per 150 g | 3 opscheplepels | 19 |
Cornflakes | 81 | 23 g Kh per 30 g | 19 | |
Witte rijst | 73 | 29 g Kh per 110 g | 21 | |
Aardappelen | ||||
Aardappel, gekookt | 78 | 19 g Kh per 140 g | 15 | |
Aardappelpuree | 87 | 20 g Kh per 150 g | 17 | |
Aardappel, gebakken | 85 | 30 g Kh per 150 g | 3 opscheplepels | 26 |
Groenten | ||||
Sla | 10 | 01 g Kh per 45 g | 1 schaaltje | 0,1 |
Tomaat | 10 | 01 g Kh per 70 g | 1 tomaat | 0,1 |
Aubergine | 10 | 02 g Kh per 60 g | 1 opscheplepel | 0,2 |
Wortels, gekookt | 39 | 04 g Kh per 110 g | 2 opscheplepels | 2 |
Mais, gekookt | 55 | 20 g Kh per 173 g | 1 kolf | 11 |
Peulvruchten | ||||
Kidneybonen | 24 | 16 g Kh per 120 g | 2 opscheplepels | 4 |
Linzen | 32 | 13 g Kh per 50 g | 1 bolletje | 4 |
Bonen, gebakken | 48 | 20 g Kh per 120 g | 2 opscheplepels | 10 |
Zuivelproducten | ||||
Melk, halfvol | 38 | 07 g Kh per 150 g | 1 glas | 2 |
Melk, mager | 37 | 08 g Kh per 150 g | 1 glas | 3 |
Yoghurt, mager | 33 | 06 g Kh per 150 g | 1 schaaltje | 2 |
Melk, vol | 39 | 07 g Kh per 150 g | 1 glas | 3 |
IJs | 51 | 13 g Kh per 50 g | 1 bolletje | 7 |
Brood | ||||
Brood, volkoren | 74 | 14 g Kh per 35 g | 1 snee | 10 |
Roggebrood | 50 | 11 g Kh per 30 g | 1 snee | 11 |
Brood, wit | 75 | 18 g Kh per 35 g | 1 snee | 14 |
Stokbrood, wit (baguette) | 95 | 20 g Kh per 40 g | 4 sneetjes | 19 |
Kaiserbroodje | 73 | 27 g Kh per 50 g | 1 broodje | 20 |
Croissant | 67 | 32 g Kh per 70 g | 1 croissant | 21 |
Bagel | 69 | 45 g Kh per 85 g | 1 bagel | 31 |
Fruit | ||||
Grapefruit | 25 | 05 g Kh per 75 g | halve grapefruit | 1 |
Pompoen | 75 | 04 g Kh per 80 g | 1 opscheplepel | 3 |
Sinaasappel | 43 | 13 g Kh per 120 g | 1 sinaasappel | 6 |
Appel | 36 | 16 g Kh per 135 g | 1 appel | 6 |
Papaja | 60 | 08 g Kh per 120 g | 1 papaja | 9 |
Druiven | 59 | 19 g Kh per 125 g | 1 trosje | 11 |
Banaan, rijp (helemaal geel) | 51 | 20 g Kh per 100 g | 1 banaan | 10 |
Dranken | ||||
Appelsap | 41 | 12 g Kh per 150 ml | 5 | |
Bier (4,6 %) | 66 | 8 g Kh per 250 ml | 5 | |
Sinaasappelsap | 50 | 14 g Kh per 150 ml | 7 | |
Gatorade, sportdrank | 78 | 15 g Kh per 250 ml | 12 | |
Coca Cola | 63 | 26 g Kh per 250 ml | 16 | |
Snacks | ||||
Walnoten | 15 | 6 g Kh per 70 g | 20 halve | 1 |
Cashewnoten | 22 | 4 Kh per 20 g | 10 stuks | 1 |
Pinda’s | 14 | 6 g Kh per 60 g | 3 eetlepels | 1 |
Chocolade, puur | 22 | 9 g Kh per 15 g | 3 stukjes | 2 |
Chocolade, melk | 49 | 9 g Kh per 15 g | 3 stukjes | 4 |
Chocolade, wit | 44 | 9 g Kh per 15 g | 3 stukjes | 4 |
Chips | 56 | 5 g Kh per 10 g | 1 handje | 3 |
Evergreen met krenten | 66 | 13 g Kh per 20 g | 1 koek | 9 |
Candybar | 65 | 38 g Kh per 60 g | 1 reep | 25 |
Suikers | ||||
Tafelsuiker | 65 | 10 g Kh per 10 g | 2 klontjes | 7 |
Honing | 61 | 12 g Kh per 15 g | beleg voor 1 snee | 7 |
Glucose (druivensuiker) | 100 | 15 g Kh per 15 g | 5 tabletten | 15 |