Limburgse appelkruimelvlaai

Recept voor een vlaaivorm van 28-30 cm:

Ongebakken Limburgse appelkruimelvlaai

Ongebakken Limburgse appelkruimelvlaai

  • 200 gr bloem
  • snufje zout
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 15 gr boter
  • 2 etl olijfolie
  • 1 dl melk
  • 2 etl (basterd)suiker
  • 1 eidooier

Vulling:

  • 3 grote appels, Elstar
  • 1 thl kaneel

    Limburgse appelkruimelvlaai en kersenvlaai

    Limburgse appelkruimelvlaai en kersenvlaai

  • 2 etl suiker
  • 100 gr gewelde rozijnen in rum
  • paneermeel of beschuitkruim

Kruimels:

  • 110 gram suiker
  • 100 gram roomboter
  • 150 gram bloem

Deeg maken:

  1. Maak de melk lauw (niet heet!).
  2. Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven en meng de droge gist door de bloem.
  3. Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, olie, suiker en het ei erbij.
  4. Schenk de warme melk erbij en meng met een houten lepel tot een deeg,
  5. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken.
  6. Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij.
  7. Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek.

Kruimels maken:

  1. Meng suiker en bloem in een kom en voeg de koude boter toe.
  2. Snijd de boter in het bloem/suikermengsel klein.
  3. Wrijf vervolgens met de vingers de boter in het suiker/bloemmengsel fijn.
  4. Blijf wrijven tot de ingrediƫnten helemaal gemengd zijn en als kruimels aan elkaar hangen.

Vulling maken:

  1. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Meng de geweekte rum-rozijnen, kaneel, suiker door de appels.

Vorm vullen:

  1. Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door, zodat de meeste lucht eruit is.
  2. Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden.
  3. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de vormrand uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen.
  4. Prik de bodem van het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen.
  5. Verdeel het appelmengsel over het deeg.
  6. Strooi de kruimels eroverheen.

Vlaai bakken:

  • Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden in 25 minuten bruin en gaar.
  • Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt.
  • Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere.
  • De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm.
  • Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Optioneel: bestuif de afgekoelde vlaai dik met poedersuiker.

Gebakken Limburgse appelkruimelvlaai

Lees ook de bijbehorende Blog-Entry: Verjaardagsvlaai