- 500 gr bloem
- 10 gr droge gist
- 1 ei
- 100 gr suiker
- 80 gr zachte boter
- 250 ml melk
- halve thl zout
Voor de vulling:
- 100 gr gemalen notenmix
- — hazelnoten, amandelen, walnoten etc)
- 150 gr gehakte notenmix
- half kopje melk
- 1 ei
- 3 etl suiker
- 2 etl cacao
- 2 thl kaneel
- Verwarm de melk tot lauwwarm en los daarin de suiker op.
- Meng in een grote kom (of de keukenmachine) de bloem met het zout, gist, ei en warme melk tot een mooi samenhangend soepel deeg. Voeg nu pas de zachte boter toe.
(je voegt de boter pas later toe, om te zorgen dat de bloem en gist het vocht goed kunnen opnemen). - Nu met de hand zeker 10 minuten kneden, met de machine iets korter. Als het deeg te nat is, dan iets bloem toevoegen, als het iets te droog is, dan een beetje melk extra.
- Maak van het deeg een mooie ronde bol en plaats deze in een met bloem bestoven schaal. Dek de schaal af met plastic en laat het deeg minimaal een uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming) tot het volume verdubbeld is.
- Maak ondertussen de vulling: meng de gemalen notenmix met de gehakte notenmix, suiker, cacao, kaneel en het ei.
- Voeg zoveel melk toe totdat er een dikke smeerbare brei is ontstaan. Niet te vloeibaar, want dan loopt het straks uit het brood tijdens het bakken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoekige plak van circa 40 x 30 cm (net zo groot als je bakplaat).
- Smeer de notenmixvulling in een dunne laag uit over het gehele deeg.
- Rol nu het deeg vanaf de lange zijde strak op.
- Leg het opgerolde deeg diagonaal op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
- Snijd de deegrol voor de helft in over de lengte, vouw de twee delen iets naar buiten toe en draai ze om elkaar heen (vlecht). Sluit de uiteinden aan elkaar en duw ze onder het brood. Doe ditzelfde met de andere helft van de deegrol.
- Plaats het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven van 200 graden en bak de Nusszopf in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. De zopf zal nog rijzen tijdens het bakken. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je er op klopt.
- Haal de Nusszopf uit de oven en laat geheel afkoelen. Bestrijk desgewenst de bovenlaag met een laagje glazuur (poederzuiker met citroensap). Je kunt het afgekoelde brood ook met poedersuiker bestrooien.
Lees ook de bijbehorende blog-entr: Hefezopf