Chili con carne

Recept voor 5-6 personen:

  • 1 ltr blik kidneybonen, uitgelekt
  • 350 gr mager rundergehakt
  • 150 gr gerookt magere spekblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui en 1 rode ui gesnipperd
  • 0,5 rode peper gesnipperd
  • –of 0,5 thl chilipoeder
  • 1 rode  en 1 groene paprika, in blokjes
  • 0,5 thl komijn
  • 1 thl paprikapoeder
  • 1 thl oregano
  • 0,5 thl kaneel
  • 1 etl olijfolie

Verwarm de olie in een grote braadban. Bak de spekblokjes, gesnipperde uien, peper en uitgeperste knoflook enkele minuten, voeg daarna het gehakt toe en roerbak dit tot het rul en bruin begint te worden. Schuif het vlees opzij en bak in het  achtergebleven vet de paprika en hussel daarna alles door elkaar. Voeg de kruiden toe en bak dit 2 minuten mee. Schep de tomatenblokjes en tomatenpuree door het mengsel. Voeg ongeveer 100 ml water toe om een smeuige massa te krijgen en laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel zout en peper toe.  Als de gehaktsaus dikker is geworden, kunnen de uitgelekte kidneybonen erbij. Warm het goed door en laat het nog 5 minuten staan.

Tips:

  • Vervang het water door een glas rode wijn.
  • Serveer er witte rijst en een frisse groene salade bij.
  • Geef er guacamole en/of zure room bij.
  • Vul een taco of wrap met de chili.
  • Van een restje chili is makkelijk bruine bonen soep te maken: voeg bouillon toe en ga er even met de staafmixer doorheen.