Kweeperentaart
Recept voor 1 grote ronde taartvorm (12 stukjes):
- 250 ml patentbloem
- 2 thl bakpoeder
- 180 gr roomboter
- 100 gr witte suiker
- 80 gr licht bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- Snufje zout
- optioneel: rasp van citroen (1 etl)
- 200 gr amandelspijs
- 1 ei en 1 eiwit
- citroensap
Taartvulling:
- 4 grote kweeperen (ongeveer 750 gr)
- 2 thl kaneelpoeder
- 1 kaneelstokje
- 50 gr suiker
- 2 etl geschaafde amandelen
- 2 etl abrikozenjam
- banketbakkersroom (zie onderstaand recept)
- Deeg: alle ingrediënten mengen tot een soepel deegje, net als bij appeltaartdeeg, met de hand of een keukenmachine. Het deeg in plastic minimaal 1 uur in de koelkast laten rusten.
- Na een uur het deeg uitrollen tussen folie tot een dikte van een halve centimeter, en hiermee een ingevette taartvorm bekleden, koel wegzetten tot gebruik.
- De kweeperen wassen (dons verwijderen), klokhuis verwijderen en in dunne parten snijden. Ik heb de schil er aan laten zitten, want die is heel moeilijk te verwijderen, en gaart wel mee. De stukjes kweepeer meteen na het snijden in water met citroen doen (anders worden de parten snel bruin).
- De kweepeer in water en citroensap (ze staan net onder) met suiker en kaneelstokje in 15 minuten garen (of langer, hangt van het soort af). De stukjes kweepeer in een vergiet laten uitlekken.
- De oven voorverwarmen op 180 graden.
- Voor de frangipane: amandelspijs opkloppen met 1 eiwit + 1 heel ei en een paar druppels citroensap. Het moet goed smeuïg zijn. Wegzetten tot gebruik.
- Voor de banketbakkersroom kun je een instant gebruiken(aanlengen met water en een ei), maar je kunt dit ook zelf maken, zie onderstaand recept.
- Vul de met deeg bekleedde vorm eerst met een laag frangipane en daarna een laagje banketbakkersroom. Laat ongeveer 1 cm van de rand van het deeg vrij, want als de vorm in de oven gaat en bakt, dan zet de vulling uit en kan over de rand lopen.
- Leg de stukjes kweepeer in cirkels op de taartvulling. Strooi er een klein beetje kaneelpoeder over en 1 eetlepel suiker en de geschaafde amandelen.
- Plaats de taart in het midden van een voorverwarmde oven (180 graden) en bak de taart in ongeveer een half uur bruin en gaar.
- Verwarm de jam en bestrijk de iets afgekoelde taart.
Recept Banketbakkersroom:
- 1 vanillestokje
- 500 ml melk
- 150 g suiker
- 4 eidooiers
- 2 el bloem
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
- Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
- Meng een scheutje warme melk door het eimengsel (familie-maken)en schenk terug in de pan. Roer goed door.
- Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen.
- Giet de room op een plat bord en laat afgedekt met plasticfolie in de koelkast afkoelen.
Lees ook de bijbehorende Blog-entry: Kweeperen