Recept voor 4-5 personen:
- 40 gram kervel
- 150 gram kalfsgehakt
- 2 el geraspte oude kaas
- zout
- peper
- 1,5 dl droge witte wijn (of meer naar smaak)
- 2 vleesbouillontabletten
- 1 ltr water
- 3 el Pernod (of meer naar smaak)
De soep kan een dag van te voren bereid worden. In keukenmachine of hakmolen verse kervel heel fijn hakken. In kom kalfsgehakt, kaas, zout en peper door elkaar mengen. Met vochtige hand tot balletjes ter grootte van een knikker draaien. In pan 1 liter water met wijn en bouillontabletten aan de kook brengen. Gehaktballetjes toevoegen en in 5 minuten zachtjes gaar koken. Kervel en Pernod erdoor roeren. Soep nog 2 minuten zachtjes koken. Laten afkoelen en tot gebruik in koelkast bewaren.
*Serveren met vers geroosterde toast.
*i.p.v. verse kervel kan ook prima kervel uit pot of blikje gebruikt worden. Het is misschien even zoeken in de supermarkt maar het bestaat echt.
*niet te lang doorkoken: dan verdwijnt de (alcohol)smaak van Pernod!
Dank je wel Ellen, ik geloof dat ik nu de passende soep voor mijn verjaardag heb,
zoiets hebben mijn mensen in Duitsland nog nooit gegeten, dat denk !!!
En op een verjaardag of een ander groot feestje moet je altijd proberen iets anders te doen als alle anderen. Vorig jaar heb ik een Bärlauchsoep gemaakt, ik weet niet of je Bärlauch kent, maar het zijn bladeren die van de smaak herinneren aan knoflook en er ook naar smaken, maar je ruikt er de volgende dag niet naar.(veel decenter) Het groeit bij ons onder schaduwrijke bomen, of bij ons in de tuin onder aan de wal. Als wij in April komen zou ik iets voor je kunnen meenemen om in de tuin te planten.
Ja, je hebt me er wel eens over verteld, ik ken het kruid alleen niet. Als je het goed houdt in de auto tijdens de rit naar Nederland, dan mag je wel wat voor me meenemen. Ik wil deze zomer weer een kruiden-potten-tuintje maken, dus daar past Bärlauch vast en zeker bij!