Recept voor 500 gram spijs:
- 250 gram gepelde blanke amandelen
- –liefst van Spaanse herkomst: groot en dik
- 250 kristalsuiker
- 1 thl (eigengemaakt) citroenrasp*
- 1 à 2 eieren
- Om te voorkomen dat bij het malen van de amandelen de spijs gaat schiften, moeten de amandelen met wat water verwarmd en bevochtigd worden. Dit kan met een eierdopje water in de magnetron (afgedekt 3 minuten hoogste stand) of in wat ruimer water op het gasfornuis.
- Doe de bevochtigde amandelen in de keukenmachine** met de suiker, 1 ei en 1 theelepel citroenrasp toe. Gebruik de pulsestand van de machine. Geef korte stootjes tot het deeg smeuïg is. Voeg zo nodig nog een 2e ei toe.
- Laat het deeg minimaal 2 dagen in de koelkast, afgedekt met plastic, rijpen.
- Hoe langer de spijs ligt, des te smakeler de smaak wordt, de kleur donkerder.
- De spijs is minimaal 2 weken in de koelkast houdbaar.
** Een kleinere hoeveel spijs dan hierbovem beschreven is in een keukenmachine bijna niet te maken.
*Eigengemaakt citroenrasp:
- 2 citroenen (ongewaxt)
- 2 etl kristalsuiker
- glazen jampotje
- Rasp de gele schil van de citroenen.
- Voeg de suiker toe, meng goed door elkaar.
- Laat de citroenrasp in een afgesloten glazen potje minimaal twee dagen rijpen.