Hallondröm
“Frambozendroom” taart recept voor grote plaat
of twee ronde taartvormen (minimaal 16 personen):
- 200 gr roomboter
- 200 gr suiker
- 5 eieren
- 1,5 dl (slag)room
- 450 gr bloem
- 1,5 zakje bakpoeder
- snufje zout
- 300 gr eiwit (ongeveer van 10 eieren)
- 400 gr fijne suiker
- 500 gr frambozen (vers of diepvries)
Diepvriesframbozen hoeven niet perse ontdooid te worden voor gebruik!
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de roomboter, suiker, eieren, slagroom, bloem en bakpoeder met elkaar tot een homogeen beslag (met de mixer of een keukenmachine).
- Bekleed een grote bakplaat (30×40) met bakpapier en spreid hier het beslag over uit.
- Verdeel de frambozen over het cakebeslag.
- Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in 35-45 minuten lichtbruin en gaar. De gaarheid (in het idden van de cake) is goed als een satéprikker er nagenoeg droog uit komt.
- Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen; laat de oven aan.
- Klop ondertussen het eiwit tot schuim en voeg er voorzichtig de fijne suiker aan toe. Blijf kloppen tot een taaie substantie is ontstaan en de suiker niet meer voelbaar is als korreltjes.
- Smeer het eiwtschuim over de frambozencake, maak pieken in het schuim en plaats de taart terug in de warme oven en bak in 15-20 minuten de bovenkant van het schuim lichtbruin. Liefst met de deur van de oven een klein stukje open, zodat het schuim ook iets kan drogen.
- Neem de taart uit de oven en laat geheel afkoelen.
- Plaats de taart niet in de koelkast: het eiwitschuim trekt dan vocht aan en wordt nat!
Lees ook de bijbehorende blog-entry: Zweedse lekkernij