Konijn met witte wijn en mosterd
Recept voor 3-4 personen:
- 2 tamme konijnenbouten
- 10 jeneverbessen
- 4 kruidnagelen
- 2 el Dijon Mosterd
- 1 tl mosterdzaad
- 1 takje verse tijm
- 1 takje verse rozemarijn
- 2 verse laurierblaadjes
- 300 ml droge witte wijn
- 2 flinke thl appelstroop
- Grof zeezout
- Verse zwarte peper uit de molen
- 25 gr roomboter en 3 el olijfolie om in te bakken
- Eén dag van te voren: pak een diepe schaal en wrijf de bouten in met zout, zwarte peper en mosterd. Leg de bouten terug in de schaal, zodat ze naast elkaar liggen. Verdeel de kruidnagel, jeneverbessen, mosterdzaad, tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes over de bouten.
- Roer de appelstroop door de witte wijn, en giet het mengsel rustig bij de bouten. Bedek de schaal met plastic folie en laat een nacht in de koeling marineren. Draai de bouten één keer om in de marinade, want dan trekken de kruiden en specerijen goed in het vlees. De marinade zorgt ervoor dat de bouten garen en kun je zien doordat het vlees een beetje wit verkleurd. De wijn laat het vlees mooi mals worden.
- Haal de bouten 2 uur voor het bakken uit de koeling en draai de bouten voor de laatste keer om.
- Verwarm de oven voor op 80C.
- Verwarm een koekenpan op het vuur met de boter en de olijfolie. Zodra de boter iets begint te kleuren leg je de bouten goed plat in de pan en bak ze rond om mooi licht bruin.
- Leg de bouten met de braadboter in een ovenschaal of braadpan die in de oven kan.
- Haal de marinade door een zeef en giet langzaam in de braadpan.
- Plaats de pan, met de deksel, in de oven*. Laat lekker 3 uurtjes sudderen, draai de bouten één keer om en zorg ervoor dat iedere bout goed in de saus ligt. Hierdoor wordt het vlees super mals en valt zo van het bot.
- Haal de bouten uit de pan en houd ze goed warm. Indien de saus dun is kun je deze nog wat inkoken. Proef de saus en voeg eventueelt zout naar smaak toe.
*als je geen oven hebt kun je het konijn ook in d epan op het gas of kookplaat stoven. Zorg wel dat je de laagste stand gebruikt en check regelmatig of de bouten niet droog staan of aanbakken.
Lees ook de bijbehorende blog-entry: Konijn en wijn