Wildstoof
Recept voor 6 personen:
- 1 kg gemengd wild (haas, konijn, wildzwijn, hert)
- 150 gram gerookt ontbijtspek, in blokjes
- 1 winterwortel
- 3 uien
- halve knolselderij
- 3 etl bloem
- 150 gr roomboter
- 3 etl olijfolie
- 6 jeneverbessen
- 5 takjes verse tijm
- 4 blaadjes laurier
- 1 kaneelstokje
- –of 1 thl kaneelpoeder
- 2 potten wildfond
- 300 ml rode port
- 3 etl balsamicoazijn
- 3 sneetjes ontbijtkoek
- zout en peper
- Schil en snijd de wortel in stukjes. Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Haal de schil van de knolselderij en snijd de knolselderij in dobbelstenen van 1 centimeter.
- Snijd het wild in gelijke blokjes. Bestrooi het vlees met zout en peper en bestuif rondom met bloem.
- Smelt de boter met de olijfolie in een stoof- of braadpan en laat uitbruisen. Voeg het vlees toe en bak in ongeveer 4 minuten rondom bruin. Voeg alle groenten toe en laat dit 2 minuten op hoog vuur meebakken.
- Kneus de jeneverbessen samen met de blaadjes van de tijm in een vijzel. Voeg de kruiden aan het vleesmengsel toe. Voeg ook het kaneelstokje en de laurierblaadjes toe.
- Blus af met rode port en balsamicoazijn en breng aan de kook. Voeg de wildfond toe en laat de wildstoof op laag vuur ongeveer 3 uur stoven tot het vlees zacht is. Of plaats de braadpan met deksel in een oven van 175 graden voor 3 uur.
- Controleer tussentijds of het vlees niet droog staat, voeg anders iets water toe.
- Voeg zodra het vlees gaar is verkruimelde kruidkoek toe om de saus te binden.
- Haal voor het serveren de laurier en kaneelstokje uit de stoofschotel*.
- Serveer met aardappel-knolselderijpuree.
*Deze wildstoof wordt nog lekkerder als je hem één of twee dagen van te voren maakt.
Lees ook de blog-entry: Mals Wild