Broodsalade met quinoa
Recept voor 2-3 personen (maaltijdsalade)
— of als bijgerecht voor 5-6 personen:
- 40 gr quinoa
- 4 grote rijpe tomaten
- 5 snack komkommertjes
- –of halve grote komkommer
- 1 teentje knoflook
- 300 gram brood (zuurdesem, ciabatta)
- 1 kleine rode ui
- 2 bosuitjes
- 5 etl gehakte koriander
- 3 etl gehakte peterselie
- 1,5 etl gehakte munt
- 1 etl citroensap
- 2 etl rode wijnazijn
- 2 etl olijfolie
- + olie om brood mee te bestrijken
- gemalen zeezout en peper
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd het brood/ciabatta in plakken en bestrijk deze met olijfolie en bestrooi met iets zeezout. Plaats het brood op een rooster midden in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuten tot het brood goed droog en knapperig is. Haal het brood uit de oven, breek het in kleinere stukken (croutons) en laat verder afkoelen.
- Kook de quinoa in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking, in ongeveer 5 tot 7 minuten gaar (afhankelijk van soort). Spoel de quinoa af, laat verder drogen en afkoelen.
- Verwijder het zaad uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de mini komkommertjes (met schil) in gelijke grootte als de tomaten. Wanneer je een grote komkommer gebruikt: verwijder dan eerst het zaad. Snijd de rode ui en bosuitjes in flinterdunne reepjes.
- Hak de munt, koriander en peterselie fijn.
- Meng de afgekoelde quinoa, tomaten blokjes, komkommerblokjes, rode ui, bosuitjes, gehakte kruiden, uitgeperste knoflook, wijnazijn, citroen en 2 eetlepels olijfolie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
- Meng ongeveer 10 minuten voor het opdienen de broodcroutons door de salade. De croutons zijn het lekkerst als ze een beetje zacht geworden zijn door het vocht uit de salade.
- Serveer met geroosterd brood en apart een sausje van Griekse yoghurt, gehakte munt, citroen en olijfolie.
Lees ook de bijbehorende blog-entry: Geen graan maar nootjes