Klassieke aardbeiensoes
Recept voor ongeveer 12 grote soezen:
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 100 gr roomboter
- 200 gr bloem
- 4 eieren
- 500 gr verse aardbeien
- 0,5 ltr slagroom
- 5 etl suiker
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Breng de melk, water en roomboter in een pannetje met dikke bodem aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en roer er in één keer alle bloem doorheen, totdat het mengsel loskomt van de bodem.
- Plaats de pan terug op matig vuur en laat de bloemmassa onder voortdurend roeren gedurende 2 minuten gaar worden.
- Neem de pan van het vuur en klop er één voor één de eieren door. De eieren moeten geheel zijn opgenomen in het beslag: het beslag gaat glimmen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit of schep hier het beslag op in hoopjes van ongeveer 5-6 cm doorsnede (ongeveer 35 gram per stuk). Laat genoeg ruimte tussen de deeghoopjes, want de soezen gaan nog rijzen. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de soezen in ongeveer 25 minuten gaar en bruin. De soezen zijn gaar als ze licht en bros aanvoelen. Laat ze afkoelen voor gebruik*.
- Klop de slagroom met de suiker stevig, zet tot gebruik in de koelkast.
- Knip of snijd de soezen open, vul beide zijden royaal met slagroom en enkele gehalveerde aardbeien. Plaats de twee helften op elkaar, maar wel zo, dat de de vulling goed te zien is.
* Je kunt vers gebakken soezen goed invriezen of luchtdicht enkele dagen bewaren.
Bekijk ook de blog-entry: Zomerkoninkjes