Kaasfondue
Recept voor 4 personen:
- 600 gr geraspte kaas (mengsel van bijvoorbeeld: Emmentaler, Comte, Goudse, Gruyère etc)
- 0,3 ltr witte wijn
- 1 teentje knoflook
- 2 thl Kirsch
- scheutje citroensap
- 2 thl maizena
- nootmuskaat
Wrijf een kaasfonduepan (caquelon of lage pan met dikke bodem) in met een gekneusd teentje knoflook. Voor een iets minder subtiele knoflook smaak kun je de knoflook ook uitpersen in de kaasfondue. Verwarm de wijn tot deze bruist, voeg een scheutje citroen toe (citroen doet de kaas beter smelten) en dan de geraspte kaas. Laat de kaas onder regelmatig roeren smelten, maar niet koken. Wijn kookt bij 70 graden en dat is ook de juiste temperatuur voor het smelten van de kaas. Door sterke verhitting wordt de kaas rubberachtig. Meng de maizena met een etl wijn of kirsch en voeg dit al roerend aan de fondue toe, binnen enkele minuten zal de fondue binden. Voeg eventueel wat nootmuskaat toe. Plaats de fonduepan op een warmhouder. Klaar voor gebruik!
Voor bij de fondue:
- Brood, alle soorten zijn mogelijk; wel liefst wat ouder brood (anders valt het zo snel van je stokje af)
- Gekookte krieltjes, met of zonder schil.
- Rauwe groenten zoals: champignons, broccoli, koolrabi, bloemkool, wortel, paprika, tomaatjes, komkommer.
- Vruchten, vers of uit blik: ananas, peer, perzik, druiven, appel, banaan.
- Nachochips.
- Vlees of vis: worstsoorten zoals salami, garnalen.
Kaasfondue als voorgerecht of eenpersoons portie:
- Per persoon een hard bolletje brood, flink oppiepen in de oven. Het kapje eraf snijden en uithollen. De holte met de kaasfondue vullen. Zo heeft iedereen een eigen ‘fondue-broodje’. Nadat de kaas eruit is gegeten kan ook het broodje worden opgegeten.