Hachee
Hachee, Hollands
voor 4-6 personen:
- 1 kg runderlappen
- 1 kg uien in ringen gesneden
- 2 el ganzenvet of 4 el olijfolie
- 2 el azijn
- 2 el bruine suiker
- 3 blaadjes laurier
- 1 thl zout
- 2thl gemengde rundvleeskruiden
- 2 el scherpe mosterd
- 2 plakken kruidkoek
- 1 flesje bier
- halve liter water (of meer)
Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Verwarm het ganzenvet of olie en voeg het vlees toe. Braad het vlees op hoog vuur rondom bruin. Schuif het vlees opzij in de pan en voeg de gesneden uien toe. Bak de uien al om-scheppend licht bruin en roer daarna het vlees door de uien. Voeg toe: mosterd, verkruimelde ontbijtkoek, kruiden, zout, bruine suiker, azijn en flesje bier. Meng alles goed door elkaar en voeg water toe totdat al het vlees ruim onder staat. Tot slot het laurierblad toevoegen. Op matige warmtebron in ongeveer 2 uur gaar stoven. Zelf plaats ik de stoofpan het liefst met deksel in de oven, gedurende 2 uur op 150 graden. Regelmatig checken of het vlees niet droog komt te staan, anders water toevoegen. Uiteindelijk zullen de ontbijtkoek en de gare uien het geheel binden. Er ontstaat een mooie donkerbruine kleur en de smaak is zoet-zurig. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen voor het opdienen. Ouderwets lekker met rode kool, puree en appelmoes.