Recept voor een ronde taart met doorsnede 26-28 cm
- 250 gr wortels
- 250 gr witte amandelen
- 5 eieren
- 250 gr suiker
- 80 gr zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- geraspte schil van een sinaasappel
- boter om vorm in te vetten
- scheutje likeur (naar smaak)
- Voor het glazuur:
- 450 gr poedersuiker
- 2 eiwitten
- 1 etl water of scheutje likeur (optioneel)
- 3 etl gladde abrikozenjam
- marsepeinen worteltjes ter garnering
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de wortels schoon en hak ze samen met de amandelen in de keukenmachine heel fijn.
- Splits de eieren. Klop de eidooiers met de helft van de suiker schuimig. Meng de fijngehakte wortels en amandelen erdoor.
- Zeef het bakmeel en voeg met een snufje zout al roerend toe.
- Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf en schep voorzichtig door het deegmengsel.
- Vet een hoge bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven.
- Bak de taart circa 45 minuten.
- Laat de taart op ene taartrooster geheel afkoelen.
Glazuur maken en opmaken taart:
- Klop de eiwitten los. Zeef de poedersuiker erboven en blijf kloppen tot stevige pieken getrokken kunnen worden.
- Verwarm de abrikozenjam in de magnetron en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Laat afkoelen.
- Bestrijk de afgekoelde taart met het glazuur. Je kunt het geheel met een mes gladstrijken of met een vork cirkels trekken zodat de glazuur met de abriokozenjam vermengd wordt.
- Verdeel tot slot de marsepeinen worteltjes.
Lees ook de bijbehorende blog-entry: Oranje boven(op)
De oranjeboventaart ziet er werkelijk prima uit, ik heb nog eens over het ontbrekende meel nagedacht, het recept ziet er nu meer uit als de hazelnoot-, of amandelmakronen
die wij altijd met de kerst maken: 1 ei, 50 suiker, 50 gem. noot, en deze koekjes zijn
altijd fantastisch en lang houdbaar.