Recept voor 4-5 personen:
- 500 gr rundergehakt
- 1 ei
- 150 gr paneermeel
- 100 gr gewassen rozijnen
- 2 etl tomaten-drinkbouilonpoeder
- 5 plakken belegen kaas
- 2 etl gedroogde bieslook
- –of 1 klein gesnipperd vers uitje
- flinke snuf peper
- 0,5 thl zout
- extra paneermeel
- 3 etl olijfolie
Meng het gehakt met het ei, bieslook (of ui), rozijnen, paneermeel, zout, peper, en de tomaten-drinkbouilonpoeder door elkaar tot een homogene massa. Het gehaktmengsel moet niet te plakkerig zijn, voeg dan iets meer paneermeel toe. Is het te droog en kun je er geen mooie ballen van maken, voeg dan een scheutje melk of ketchup toe. Vorm van het gehakt 5 grote of 10 kleinere ballen. Rol de ballen door wat paneermeel voor een mooie krokante korst. Verwarm de olijfolie in een koekenpan of braadpan, voeg de ballen toe en schroei ze eerst op hoog vuur rondom dicht en bak ze in 5 minuten lichtbruin. Zet daarna het vuur laag, scheutje water toevoegen en met deksel schuin op de pan in ongeveer 15 minuten gaar braden. Voor het opdienen, op elke bal een plak belegen kaas leggen en met deksel op de pan de kaas een minuutje laten smelten.
- tips:
- Voor een extra krokant korstje eerst de ballen door een geklutst ei halen en daarna door de paneermeel.
- Afmaken jus: haal de gare ballen uit de pan en blus met een scheutje water het braadvet af (i.p.v. water kun je ook rode wijn gebruiken), de achtergebleven paneermeel zal de jus binden.
- Voeg voor pittig gehakt extra aan het gehaktmengsel toe: 2 thl sambal, scheutje ketjap.
- Mijn schoonmoeder gebruikte i.p.v. paneermeel ook wel brinta!