Appel- & blauwe bessentaart met kruimels
Recept voor 1 grote taart (ronde vorm 28-30 cm)
of een plaat (28 x 35 cm):
- 1,5 kg Elstar appels
- 500 gr fonceerdeeg (zie recept via link)
- 100 gr blauwe bessen
- 100 gr haverzemelen
- 100 gr volkorenmeel
- 150 gr donker bruine basterdsuiker
- 125 gr roomboter
- 2 thl kaneel
- 1 etl water
- snufje zout
- 2 etl poedersuiker
- boter voor invetten vorm
- bakpapier
- Maak het fonceerdeeg zoals als elders op de site beschreven (dit recept geeft 500 gram deeg). Maak van het deeg een platte plak en vouw het in plastic folie. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast voor gebruik.
- Vet de vorm in met gesmolten boter en knip uit bakpapier een stuk dat precies op de bodem past. Hierdoor zal de taart straks beter uit de vorm komen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de appels schoon en snijd deze in blokjes. Was en droog de blauwe bessen.
- Rol het gekoelde deeg uit tot een plak ter grootte van de vorm en ongeveer een halve centimeter dik. Bekleed de vorm het het deeg. Snijd het overtollige deeg weg.
- Meng voor het kruimeldeeg de haverzemelen, vokorenmeel, bruine basterdsuiker, snufje zout, kaneel, boter en een eetlepel water. Voeg eventueel de overgebleven restjes deeg ook toe. Maak nu met beide handen een wrijvende beweging, zodat er “kruimels” van het boter-bloemmengsel ontstaan. Kneed niet te lang, anders wordt het deeg te compact. De grootste kruimels mogen gerust de grootte van een knikker hebben.
- Vul de deegvorm met de appelsblokjes en verdeel er de blauwe bessen over.
- Bedek de appels en bessen met de kruimels en zorg dat de hele taartvorm bedekt is.
- Plaats de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taart in 40-45 minuten gaar en bruin. Laat de taart buiten de oven geheel afkoelen.
Serveren: bestrooi met poedersuiker (en met wat extra kaneel voor de liefhebbers…)
Bekijk ook de bijbehorende blog-entry: Zoete Kruimels