Ravioli (zelfgemaakt) met ricotta, kruiden en walnotenpesto
- 300 gr durum tarwe ’00’
- 3 grote eieren
- snufje zout
- 250 gr ricotta
- 150 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
- 1 handvol verse basilicumblaadjes, fijngehakt
- 1 handvol verse gladde peterselie, fijngehakt
- een paar takjes oregano, verse marjolein of oregano,
- –waarvan de blaadjes fijngehakt
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 klein ei
- zout en peper
- 90 gr gepelde walnoten
- 1 teen knoflook
- 4 etl extra vergine olijfolie
- 125 ml room (panna da cucina)
- 50 gr boter
*Bekijk ook de blog-entry: Stap voor stap pasta maken
Maak eerst het deeg, want dit moet minimaal een uur rusten:
- Zeef het meel op een schoon werkvlak en maak met je handen een grote diepe kuil in het midden. Breek de eieren in de kuil en voeg het zout toe.
- Kluts de eieren met een vork vanuit het midden geleidelijk door het meel van de zijkant van de kuil. Zodra het eimengsel niet langer vloeibaar is, kun je met je vingers het deeg verder mengen.
- Schraap al het deeg van het werkvlak totdat een deegbal is ontstaan. Is het deeg te droog, maak dan tussendoor je handen iets nat. Is het deeg te vochtig stuif er dan een beetje meel over.
- Vorm een deegbal en kneed het deeg met de muis van je hand: duw het van je af en vouw het weer dubbel, draai en keer het deeg voortdurend. Blijf minimaal 5 minuten kneden om de gluten hun werk te laten doen.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten bij kamertemperatuur. Het is nu klaar om uitgerold te worden of om door de pastamachine heen te halen.
- Doe voor de saus de walnoten, knoflook en olijfolie in een keukenmachine. Maal alles tot een pasta (pesto).
- Giet er maximaal 125 ml warm water bij om te verdunnen.
- Voeg tot slot de room toe.
- Breng op smaak met zout en vers gemalen peper.
- Meng de ricotta, Parmezaanse kaas, kruiden, knoflook en eitje in een kom.
- Meng alles goed door elkaar.
- Breng op smaak met zout en vers gemalen peper.
Ravioli maken:
- Verdeel het deeg in 4 of 5 gelijke stukken. Dek alles steeds goed af met plastic.
- Neem één stuk uit het plastic en rol dit tweemaal door elke stand van de machine, tot een mooie dunne lange lap is ontstaan. Steek met een ronde uitsteekvorm (diameter ongeveer 8 cm) rondjes uit de lap.
- Strijk met een kwastje een beetje geklutst ei over het deeg. Leg met behulp van een theelepel een hoopje vulling in het midden.
- Vouw het rondje dicht zodat een half maantje ontstaat. Knijp de randen goed dicht. Zorg dat er geen vulling tussen de randen zit, anders gaat de ravioli open tijdens het koken.
- Leg de gevulde ravioli op een met meel bestoven theedoek en bestrooi ze licht met bloem, laat ze drogen.
- Herhaal de stappen 2 t/m 7 totdat alle vulling en/of deeg op is.
- Reken als hoofdgerecht op ongeveer 10-12 maantjes per persoon.
- Kook de ravioli in ruim gezouten water in een grote pan, gedurende 4-5 minuten. Giet de ravioli af in een vergiet en vang een kop kookvocht op.
Ravioli verder afmaken met saus:
- Verwarm ondertussen de walnotenpesto-saus (niet laten koken) en voeg zonodig iets kookvocht van de ravioli toe om te verdunnen.
- Smelt 50 gram roomboter en sprenkel dit over de ravioli. Hierdoor plakken ze minder en krijgt het gerecht een royale touch.
- Leg op elk bord 10-12 maantjes ravioli, schep er de walnotensaus over.
- Bestrooi met iets geraspte Parmezaanse kaas en wat gehakte peterselie.
*Bekijk ook de blog-entry: Stap voor stap pasta maken