Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus
Recept voor 4-5 personen:
- 500 gr mager rundergehakt
- 2 kleine uitjes
- 3 sneden witbrood
- 1 ei
- halve thl nootmuskaat
- halve thl piment
- zout en peper
- enkele chilivlokken
- 2 etl olijfolie
- 250 gr cranberry’s (veenbessen)
- 150 gr rietsuiker
- 3 etl sinaasappelsap
- 2 etl rode port
- 50 ml water
Was de cranberry’s en verwijder zo nodig de zachte of bruine bessen. Zet de cranberry’s samen met de rietsuiker, sinaasappelsap, rode port en het water op het vuur en laat de saus nog 5-7 minuten doorkoken nadat alle bessen geknapt zijn. Druk de saus vervolgens met een lepel door een bolzeef, zodat de velletjes achterblijven in de zeef. Voor een wat rustieke, grovere saus kun je het zeven ook achterwege laten; zorg dan wel dat de saus goed is doorgekookt, wat de velletjes minder hard maakt.
Hak de uitjes in een keukenmachine fijn. Voeg de sneden witbrood toe en maal dit tot kruim. Voeg vervolgens gehakt, ei en kruiden toe en laat de machine nog enkele seconden draaien tot alles goed gemengd is. Uiteraard kan dit alles ook zonder keukenmachine gemengd worden, uitgaande van fijn broodkruim en een heel fijn gesnipperde ui. Draai van het gehaktmengsel rond balletjes ter grootte van en pingpongbal.
Verwarm de olie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin en gaar. Giet tot slot de cranberrysaus in de pan bij de balletjes en verwarm het geheel met deksel nog enkele minuten.
*Serveer met knolselderij-aardappelpuree en gekookte sperzieboontjes.
Lees ook de bijbehorende blog-entry: Zweedse balletjes