Lasagne alla Florentina
Recept voor 4-5 personen:
- 250 gr verse lasagnabladen (uit de koeling)
- 700 gr (uitgelekt) diepvries spinazie
- 400 gr rundergehakt
- 1 gesnipperde ui
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 2 etl olijfolie
- 50 gr bloem
- 50 gr roomboter
- 6 dl melk
- 150 gram geraspte belegen kaas
- 75 gram geraspte (vette) Cheddar
- — of andere zachte, vette, gele kaas
- nootmuskaat,
- zout en peper
Ontdooi de spinazie, bij gebruik van deelblokjes gaat dit sneller, en laat goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui en gehakte knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en roerbak dit rul en bruin. Meng de uitgelekte spinazie door het gehaktmengsel, breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel op laag vuur goed warm worden. Verwarm voor de bechamelsaus de boter en voeg de bloem toe, laat de bloem al roerend in een minuut gaar worden. Roer nu beetje bij beetje de melk door het bloemmengsel en blijf roeren tot een gladde roux ontstaat. Voeg de geraspte belegen kaas toe en blijf mengen tot de kaas geheel is opgelost en draden trekt. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, peper en zout. Vet een ovenschaal met iets olie in. Bouw de lasagne in lagen op, beginnend met spinazie, dan bechamelsaus en daarna lasagnebladen. Herhaal deze lagen nog 2 à 3 keer en eindig met spinazie en bechamelsaus. Bestrooi de bovenkant met de geraspte Cheddar. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de lasagne in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.
Bekijk ook de bijbehorende blog-entry: ‘Florentina’