Moussaka
Recept voor 6 personen:
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 4 grote aubergines
- 2 courgettes
- 500 gr kalfsgehakt
- 0,5 ltr gezeefde tomaten (uit blik of pak)
- 6 eieren
- 200 ml sojaroom
- 250 gr gemalen belegen kaas
- 2 bolletjes Mozzarella in plakjes
- zout
- cayennepeper
- zwarte peper
- 1 theelepel kaneel
- 3 etl oregano (gedroogd)
- olijfolie, enkele eetlepels
De ui snipperen, in 2 etl olijfolie op zacht vuur kleuren. Gepelde knoflook in dunne plakjes snijden samen met gehakt toevoegen. Gehakt rul bakken. Wanneer het gehakt begint te kleuren de gezeefde tomaten. Kruiden toevoegen en op smaak afmaken met zout en peper. Niet teveel cayennepeper gebruiken, als het gerecht lang staat kan het erg pittig worden. Het geheel zeer zachtjes laten inkoken.
Ondertussen de aubergines voorbereiden; steeltjes verwijderen en in plakken snijden. Ruim bestrooien met zout. Na +/- 10 minuten het zout verwijderen en de plakjes droogdeppen. Door het zout zal de bittere smaak van de aubergine verdwijnen. Van de courgettes de kontjes verwijderen, wassen, drogen en in plakjes snijden. In een grote koekenpan met ruim olijfolie de aubergines en courgettes op hoog vuur enkele minuten bakken.
De zes eieren stevig loskloppen, sojaroom en geraspte kaas er doorheen roeren.
Ovenschaal invetten met olijfolie. De schotel in lagen opbouwen: auberginemengsel-gehaktsaus-roommengsel. Deze lagen herhalen met als laatste laag een roommengsel. Afdekken met de plakjes Mozzeralla. Ter garnering nog wat oregano er over strooien.
De schotel in een voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten op 200 graden bruin en gaar bakken.
Heerlijk met een frisse salade. Voor niet-lijners is een stuk stokbrood toegestaan.