Sinaasappelsalade

Recept als bijgerecht voor 4 personen:

  • 1 kleine ijsbergsla (of 2 grote little gems)
  • 1 kleine venkel (=optioneel)
  • 3 perssinaasappels
  • 2 etl fijngesneden bieslook
  • 1 fijngesneden bosuitje
  • 2 takjes peterselie, gesnipperd
  • 4 etl lichte azijn (witte wijnazijn/appelazijn/witte balsamico)
  • 2 thl mosterd
  • 3 etl acacia honing
  • 6 etl olijfolie
  • zout en peper

Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de ijsbergsla als deze beschadigd zijn. Snijd de sla in dunne reepjes. Was en droog de venkel. Snijd of schaaf de venkel in dunne reepjes. Schil de sinaasappels dik zodat alle witte velletjes verwijderd zijn. Snijd met een scherp mesje de partjes tussen de velletjes uit (zie ook de instructiefilm), en knijp al het resterende vocht uit de sinaasappel. Dit sap gebruik je bij de dressing. Meng voor de dressing het sinaasappelsap, azijn, mosterd, honing en olijfolie in een jampot. Schud de jampot tot een mooie homogene dressing is ontstaan. Breng de dressing met peper en zout op smaak. Meng de sla, venkel, sinaasappelpartjes en gesneden kruiden door elkaar.  Giet de dressing over de salade.

-ook smakelijk als maaltijdsalade met gepocheerde kipfilet of amandelen met mozzarella.

Lees ook de bijbehorende blog-entry, Fris en Fruitig.

image_print