Reebiefstukjes met wild-jachtsaus
Recept voor 4 personen:
- 8 kleine biefstukjes,
- –reken per persoon 2x 80 gram
- 200 gr gerookt ontbijtspek, lange plakken
- 1 etl roomboter
- 1 pot wildfond
- 150 ml rode port
- 1 plak ontbijtkoek
- kleine wortel, in stukjes
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 50 gr roomboter, koud
- eventueel aardappelzetmeel
- zout en verse peper
Dep het vlees goed droog en omwikkel het aan de buitenrand met 2 plakjes ontwijtspek. Zet het spek vast met een cocktailprikker of gebruik bindtouw voor vlees. Laat de biefstukjes buiten de koelkast staan tot gebruik (op kamertemperatuur). Verwarm ondertussen voor de saus de wildfond en rode port. Voeg de gesneden wortel, sjalot, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Laat het geheel tot de helft inkoken (zonder deksel). Zeef het vocht. Verkruimel de ontbijtkoek in de saus en laat dit geheel oplossen. Voor het opdienen de saus eventueel iets binden met aardappelzetmeel of afmonteren met klontjes 50 gram koude harde boter. Na het afmonteren met roomboter de saus niet meer laten koken, anders schift deze. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op de 80 graden. Verwarm een koekenpan en laat 1 eetlepel roomboter bruin worden. Bestrooi de biefstukjes aan weerszijde met iets zout en verse peper. Bak ze aan beide kanten 2 minuten. Haal het vlees uit de pan en plaats het op een bord afgedekt met aluminiumfolie. Plaats het bord 5 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer 2 biefstukjes per persoon en geef de wild-jachtsaus er apart bij. Lekker met spruitjes en pastinaak-aardappelkransjes.