Simpele bladerdeeg appeltaartjes
- 3 Elstar appels, met rode schil
- 6 plakjes ontdooid bladerdeeg
- 2 etl roomboter, gesmolten
- 3 etl abrikozenjam
- 3 etl suiker
-
(eventueel 100 gr amandelspijs)*
Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd met behulp van een schoteltje uit elke plak bladerdeeg een rondje. Leg de rondjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, en prik met een vork gaatjes in het deeg (dit voorkomt dat het deeg erg bol wordt tijdens het bakken). Plaats de ovenplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bladerdeegrondjes 10 minuten. Was ondertussen de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis, maar laat de schil eraan zitten! Snijd met behulp van een fijne schaaf, de appels in dunne plakjes van 2 mm dik. Bestrijk de voorgebakken deegrondjes royaal met gesmolten roomboter. Bestrooi elk rondje met suiker. Schik vervolgens de dunne plakjes appel in het rond op het deegrondje zodat een mooie ‘bloem’ ontstaat. Plaats de ovenplaat weer terug in de oven, temper de temperatuur naar 180 graden, en bak de taartjes in ongeveer 15 minuten af. De randjes van de appel mogen iets gekleurd zijn. Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de taartjes met de jam als ze net uit de oven zijn. Eet ze bij voorkeur nog warm!
Ook lekker als nagerecht met een bolletjes vanille ijs….
* als variant: Maak amandelspijs smeuig met een beetje citroensap of water, en breng in plaats van suiker onder de appel, een dun laagje spijs aan.