Balkanese zuurkoolsoep
Recept voor 4-6-personen:
- 500 gr (biologische)zuurkool
- 250 gr knolselderij
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 rode punt paprika
- 2 bouillonblokjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 150 gr chorizoworst
- 250 ml sojaroom
- snufje komijnpoeder (djinten)
- snufje paprikapoeder
- verse peper
Maak de selderijknol schoon en snijd deze in kleine dobbelsteentjes. Meet 1,5 liter water af, voeg de bouillonblokjes toe, samen met de knolselderijblokjes en de helft van de zuurkool. Kook de zuurkool gaar in de bouillon. Snijd de chorizoworst in dunne reepjes of kleine blokjes. Verwarm een anti-aanbakpan en bak de worst even aan zodat er iets vet uit komt. Voeg vervolgens de gesnipperde en geperste knoflook toe en bak 2 minuten op hoog vuur. Snijd de paprika in stukjes of reepjes en roerbak deze met het uien-worstmengsel mee. Voeg de andere helft van de zuurkool toe (met aanhangvocht) met de kruiden en bak het geheel nog enkele minuten. Pureer de gekookte zuurkool in de bouillon met een staafmixer tot een gladde soep. Roer het uien-worst-zuurkoolmengsel door de soep en meng tot slot de sojaroom er door. Breng op smaak met verse peper.