Zalm Teriyaki met Udonnoedels
Recept voor 3 personen:
- 3 zalmsteaks zonder vel
- 2 dl Japanse sojasaus
- 2 cm verse gember
- 2 etl bruine suiker
- 2 etl Japanse Mirin of droge sherry
- 4 etl gembersiroop
- 2 etl olie
- zout en peper
- eventueel: 1 thl sambal
- pakje Udonnoedels (300 gram)
- stukje rode peper, gesnipperd
- bosje bosuitjes
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 4 etl gehakte peterselie
- 2 kleine paksoistruikjes
- 1 etl sesamolie
Maak een marinade van de Japanse sojasaus, geraspte verse gember, bruine suiker, Mirin of sherry, gembersiroop en olie. Voeg naar smaak eventueel zout, peper en sambal toe. De marinade moet goed zoet-zout-zuur smaken. Spoel de zalmsteaks onder stromend koud water af en dep ze droog. Leg de zalm in de marinade (in een platte schaal) en zet de schaal afgedekt op een koele plaats voor minimaal 4 uur.
Verhit de grillpan en leg er de uitgelekte zalmsteaks in. Het is niet nodig om de pan in te vetten, maar kwast de vis met iets olie in. Bak de zalm op matig vuur, ongeveer 4 minuten aan elke kant. Bestrijk tijdens het bakken de vis enkele malen met de marinade. Verwarm de overgebleven marinade in een pannetje en laat deze inkoken tot een gewenste stroperige sausdikte.
Kook ondertussen de Udonnoedels volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Was en snijd de bosuitjes in grove stukken. Snijd de onderkant van de paksoi en snijd daarna de groentenstelen in stukjes van 2 cm. Houd hierbij de donkergroene bovenkant en lichtere onderkant van elkaar gescheiden.Verwarm in een koekenpan 1 eetlepel sesamolie en fruit hierin de gehakte knoflook. Voeg eerst de bosuitjes, gesnipperde rode peper en lichte delen van paksoi toe en roerbak deze op hoog vuur enkele minuten. Voeg tot slot de donkergroene delen paskoi en gehakte peterselie toe en bak het geheel nog voor 2 minuten. Roer de gekookte en uitgelekte Udonnoedels door het paksoimengsel.
Serveren: neem een diep bord en drapeer eerst een flinke schep noedels met daarop een stuk zalm en giet enkele lepels teriyakisaus over de vis.