Cantuccini
Recept voor ongeveer 60 koekjes:
- 650 gr bloem
- 400 gr suiker
- 2 etl honing
- 5 eieren
- 400 gr amandelen
- — liefst ongepeld
- 1 afgestreken thl zout
- 2 zakjes bakpoeder
- geraspte schil van een 1 citroen/sinaasappel
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je blanke amandelen gebruikt: rooster de amandelen licht in een droge koekenpan op laag vuur en laat ze voor gebruik goed afkoelen. Meng suiker, bloem, bakpoeder in een kom samen met het zout en de geraspte citroenschil. Voeg de eieren en de honig toe. Meng alles goed door elkaar tot een dikke massa. Het deeg blijft kleverig. Voeg de geroosterde amandelen als laatste toe en kneed ze door het deeg. Bestuif het werkblad met bloem en rol kleine porties deeg tot platte worstjes die ongeveer 4 cm breed en 2 cm dik zijn. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de deegworstjes op een paar centimeters afstand van elkaar. Bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bakplaat uit de oven en verlaag de temperatuur naar 130 graden. Laat de koeken iets afkoelen. Plaats de deegworstjes voorzichtig op een snijplank en snijd ze in schuine plakjes (cantuccini) van circa 1 cm dikte. Leg de cantuccini terug op de bakplaat. Droog de koekjes nog 10-15 minuten, zorg dat ze niet donker worden, en laat ze daarna goed afkoelen. Bewaar ze in een afgesloten trommel of wekpot.
*In plaats van bloem met bakpoeder kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken.
*Gebruik in plaats van amandelen ook eens hazelnoten, walnoten of pistache.
*Gebruik de koekjes i.p.v. langevingers in: tiramisu met Limoncello