Recept voor 4-6 personen:
- 1,5 kilo prei of 10 dunne preien
- 40 gr boter**
- 40 gr bloem**
- 250 ml melk
- 100 gr geraspte belegen kaas
- 200 gr gesneden belegen kaas
- 200 gr gesneden ham
- peper
- zout
- nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de stronk en het donkergroene deel van de prei. Snijd in stukken van ca. 7 cm en spoel schoon. Kook in water met zout in 8-10 min. gaar. Giet af en laat uitlekken. Verhit 50 g boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer tot de roux lichtbruin wordt. Schenk beetje bij beetje de melk erbij en roer tot een gladde saus. Voeg de geraspte kaas toe en laat smelten. Verwarm nog 1-2 min. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Rol elk stuk prei in een half plakje kaas en een plak ham en leg in de ingevette ovenschaal. Verdeel de saus erover en bak in de oven in 15-20 minuten op 180 graden goudbruin. Lekker met aardappelpuree.
** Voor het gemak kun je ook een pakje kaassaus nemen met wat extra geraspte kaas er doorheen.
**Voor het maken van een roux heb je altijd evenveel bloem als boter nodig.