Toetje van Victoria
Recept voor 4 personen (kleine soufflébakjes):
- 75 gr verse wittebroodkruimels (geen korst)
- 1 flinke etl witte basterdsuiker
- merg van half vannillestokje
- rasp en sap van 1 limoen
- 3 dl volle melk
- 25 gr roomboter
- snufje zout
- 2 eierdooiers
- frambozenjam
- doosje verse frambozen (optioneel)
- 2 eiwitten
- 70 gr witte basterdsuiker
- gemarmerd frambozenijs (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak van enkele witte broodsneetjes zonder korst in de keukenmachine kruimels. Maak ze niet te fijn. Breng de melk met 1 eetlepel basterdsuiker, het merg van het vanillestokje en de rasp van de limoen aan d ekook. Haal van het vuur en meng er de broodkruimels, de boter, snufje zout, en limeonsap door. Laat dit mengsel 10 minuten staan. Klop er dan de 2 eierdooiers doorheen. Beboter 4 kleine soufflébakjes* en verdeel het broodmengsel over de bakjes. Zet de bakjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in 15-20 minuten gaar. Haal de bakjes uit de oven en bedek ze met een laag frambozenjam en drapeer er enkele verse frambozen over. Als de oudding nog warm is gaat dit het makkelijkst. Klop de eiwitten met de helft van de basterdsuiker stijf en klop daarna de rest van de suiker erdoor. Wrijf iets eiwit tussen je vingers: als je nog suikerkorrels voelt moet je nog even doorkloppen. Gebruik een spuitzak met kartelmond om mooie toefjes op de broodpudding te spuiten. Zet de bakjes terug in de oven en bak ze enkele minuten tot het eiwit mooi bruin is. (dit kan ook met een brander gedaan worden).
Serveer liefst warm met een bolletje gemarmerd frambozen-vanilleroomijs.
*Je kunt ook een lage ovenschaal nemen om één grote portie te maken waar iedereen uit kan scheppen.