Thaise viskoekjes

Recept voor 4-6 personen (6-8 viskoekjes):

  • 450 gr stevige witvis ( bijv. Tilapia, Pangasius, Zeewolf)
  • 3 etl maïzena of rijstbloem
  • 1 el vissaus
  • 1 klein ei, losgeklopt
  • 15 gr verse koriander of platte peterselie, gehakt
  • 3 thl rode Thaise rode currypasta
  • 1-2 thl fijngehakte rode peper
  • 100 gr sperziebonen, in kleine stukjes
  • 2 lenteuitjes (met groen), fijngehakt
  • 1,5 dl olie, liefst wokolie (zit meer smaak aan)

Maal de vis in een keukenmachine in 20 seconden fijn.
Voeg maïzena, vissaus, ei, koriande of peterselie, currypasta en gehakte peper toe. Meng het geheel in 10 seconden tot een gladde massa. Meng met een lepel de sperzieboontjes en lente-ui door de vispuree. Maak met vochtige handen of met behulp van twee lepels, 6 tot 8 platte koekjes. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem. Bak de koekjes aan beide kanten bruin en in ongeveer 8 minuten gaar. Zet eventueel de laatste minuten een deksel op de pan zodat de koekjes gaar stomen. Laat de viskoekjes op keukenpapier uitlekken. Serveer direct.
Lekker met woknoedels met groenten.

 

Lekker met een Thaise dipsaus.
Meng hiervoor de volgende ingrediënten tot een sausje:

  • 2 etl Japanse ketjap
  • 2 etl water
  • 2 etl vissaus
  • 1 etl suiker
  • 2 etl zoete chilisaus
  • 2 etl heldere azijn
  • 1 thl gehakte knoflook
  • 1 thl gehakte verse gember
  • 1 etl gehakte koriander of peterselie.
image_print

3 reacties op Thaise viskoekjes

  1. Anja schreef:

    Beste Ellen,
    Ik wil deze viskoekjes gaan maken om uit te delen op een verjaardag. Ik ga een kleinere variant maken. Mijn vraag is kan ik ook de vissoort Bakkeljauw gebruiken ? Deze vis wordt gezouten verkocht en die ga ik eerst ontzouten voor gebruik.

    Daarnaast vraag ik me af of het lekker zou zijn als je het mengsel zoals in jou recept van de viskoekjes, in bladerdeeg zou doen en dan afbakken in de oven, zoals een pasteitje.
    Hoor graag van je.
    Hartelijke groet,
    Anja Barro

  2. ellen schreef:

    Beste Anja,
    Leuk idee om viskoekjes van bakkeljauw (stokvis) te maken. Al denk ik dat dit Thaise recept daar niet zo geschikt voor is. Je kunt dan misschien beter denken aan Portugese viskoekjes, “Pasteis de bacalhau”, met als basis aardappelpuree. Door het Thaise recept gaat alleen maar wat bloem en/of maizena om te binden, omdat er gebruik wordt gemaakt van verse vis (bevat veel vocht). Bij een bakkeljauw-koekje kun je uitgaan van 500 gram gekookte aardappels en 375 gr vis. Na het ontzouten kook je de vis en laat je deze goed uitlekken. Pers de gekookte aardappels door een pureeknijper en prak de gekookte en schoongemaakte bakkeljauw er door heen. Bak een gesnipperde ui met knoflook even aan en meng dit samen met een losgeklopt ei ook door de puree. Breng op smaak met platte peterselie/koriander, nootmuskaat en paprikapoeder. Het vismengsel is nu klaar voor het draaien van balletjes of koekjes. Bak ze in royaal olie.
    Een viskoekje in bladerdeeg lijkt mij een beetje dubbelop, vooral als je als basis aardappel gebruikt. Misschien dat het Thaise recept zich er wel voor leent, maar het zou mijn voorkeur niet hebben. Maar probeer het anders eens uit met loempiavellen. Maak de vulling alleen niet te dik, want de vis en bloem/maizena moeten wel gaar kunnen worden. Succes met de koekjes! Ben benieuwd. Groeten, Ellen.

  3. Anja schreef:

    Dank je wel Ellen voor je uitgebreide antwoord. Ik snap em ! Ik ga aan de slag met de Portugese variant want die klinkt ook erg lekker ! je hoort het nog, groet Anja

Reacties zijn gesloten.