Stifado

Recept voor 4-5 personen:

  • 1 kg runderstoofvlees, in blokjes
  • 2 uien, gehakt
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • halve ltr rode wijn
  • 1 thl gemalen kaneel
  • 1 thl nootmuskaatpoeder
  • 6 kruidnagels, fijn gekneusd
  • halve thl zout
  • 2 etl bruine basterdsuiker
  • 2 etl rode wijnazijn
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 300 ml water
  • 2 etl olijfolie
  • 500 gr zilveruitjes, geschild
  • — of kleine sjalotten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de vleesblokjes in 5 minuten rondom bruin. Schuif het vlees opzij en voeg de gehakte uien en knoflook toe. Bak het ui-vleesmengsel enkele minuten op hoog vuur. Voeg kaneel, nootmuskaatpoeder, kruidnagels, zout en basterdsuiker toe. Meng vervolgens de tomatenpuree, wijn, azijn, water en rasp van de sinaasappel door het mengsel. Breng de saus aan de kook. Plaats de braadpan met deksel in de voorverwarmde oven en temper de temperatuur tot 150 graden. Stoof het vlees gaar in ongeveer 2 uur. Tussentijds af en toe roeren en vocht toevoegen als het de saus te droog wordt. Voeg ongeveer een half uur voor het einde van de stooftijd de zilveruitjes (sjalotten) toe en stoof deze nog even mee (niet te lang, ze moeten nog herkenbaar blijven). Serveer met rijst en een frisse groene salade.

*extra: serveer er blokjes fetakaas bij
*gebruik ook eens konijn i.p.v. rundvlees