Ragout
Recept voor 4-5 personen:
- 400 ml melk
- 100 witte wijn of bouillon
- 45 gr bloem
- 55 gr boter
- 2 uien gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 300 gr kalkoenfilet
- 300 gr runder chipolataworstjes
- 2 thl gedroogde groene kruiden
- 200 gr worteltjes
- 200 gr sperzieboontjes
- 2 etl Worcestersaus
- zout en peper
Snijd de kalkoenfilet in kleine blokjes. Snijd de worstjes in stukjes van 1 cm en rol daar balletjes van (zo groot als soepballetjes). Maak de wortels en sperzieboontjes schoon, snijd ze in kleine stukjes en blancheer de groenten in wat water bijna gaar. Smelt de boter in een ruime braadpan en fruit hierin de ui en geperste knoflook lichtbruin. Voeg de kalkoenfilet en de balletjes toe en braad goed aan. Strooi de bloem in de pan en meng deze goed met het vlees en de ui totdat alle boter is opgenomen. Laat het bloemmengsel iets bruin worden. Voeg scheutje voor scheutje de melk en wijn toe en blijf roeren tot een gladde saus is ontstaan. Meng de gedroogde kruiden door de ragout en laat de saus enkele minuten doorkoken zodat de bloem goed gaart. Voeg de gegaarde groenten toe en maak de ragout op smaak met de gedroogde groene kruiden, royaal zout en verse peper en de Worcestersaus. Lekker met gekookte rijst of een pasteibakje.
Varieer met groenten- en vleessoorten. Varieer ook eens met soorten bouillon en wijn.