Heldere ossenstaartsoep
Recept voor 1,5 liter; 4-5 personen:
- 1 kg ossenstaart in stukken
- 50 gr roomboter
- 2 etl olijfolie
- halve prei
- 1 grote ui
- halve winterwortel
- stukje knolselderij
- paar takjes bladselderij
- 2 laurierbladen
- 4 kruidnagel
- 15 gekneusde peperkorrels
- klein takje tijm
- 1 etl tomatenpuree
- 2 etl Worcestersaus
- 1,5 ltr water
- 1 glas Madeira
- zout
- veel peper uit de molen
- –eventueel extra bouillonpoeder, aromat
- peterselie, gehakt
Snij alle groenten grof.
Kneus de peperkorrels. Smelt de boter in een grote pan en bak de stukken ossenstaart flink bruin aan. Voeg de gesneden groenten en kruiden toe en smoor de groenten lichtbruin. Voeg de tomatenpuree toe en smoor dit even mee. Voeg het water toe en laat het geheel minimaal 3 uur trekken zodat het vlees volkomen gaar is en alle smaken goed getrokken zijn. Haal de groenten en staartstukken uit de bouillon met een schuimspaan. Zeef de bouillon door een schone theedoek (zonder wasverzachter). Maak de bouillon op smaak af met Worcestersaus, extra zout, peper en eventueel bouiilonpoeder of aromat en Madeira. Serveer met gehakte peterselie en extra Madeira.