Amandel aardappelkroketjes

Bijgerecht voor 4-5 personen:

  • 500 gr kruimige aardappels
  • 2 thl roomboter
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 150 gr amandelschaafsel
  • 2 eiwitten
  • olie om te frituren


Schil de aardappels en kook ze in gezouten water gaar. Giet de aardappels af en laat tot lauw afkoelen. Pers de aardappels door een pureeknijper. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Draai van de puree mooi ronde balletjes ter grootte van een bitterbal. Verkruimel het amandelschaafsel in een vijzel. Haal de pureeballetjes eerst royaal door het eiwit en rol ze daarna door het amandelschaafsel voor een mooi korstje. Verwarm de frituurolie tot minimaal 180 graden en bak de balletjes in kleine porties in enkele minuten rondom goudbruin. Haal ze uit het vet en laat ze even op keukenpapier uitlekken.