Taai-taai
Recept voor ruim een pond:
- 190 gr bruine basterdsuiker
- 130 gr honing
- 1 dl water
- 230 gr bloem
- 200 gr roggebloem
- halve thl zout (4 gr)
- 15 gr anijszaad, gemalen
- 1 thl kaneel
- 10 gr bakpoeder
- 1 ei, losgeklopt
Meng beide soorten bloem en zout door elkaar. Breng 170 gram van de basterdsuiker met de honing en 80 gram van het water aan de kook. Haal de pan van het vuur. Maak een kuiltje in de bloem en giet hier het honingmengsel in. Meng vervolgens met een houten lepel het vocht door de bloem. Dit moet redelijk snel gebeuren want de bloem moet enigszins garen door het hete vocht. Blijf mengen tot een mooi glad beslag ontstaat. Laat het deeg afkoelen en afgedekt minimaal 1 dag rusten bij kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Meng de rest van de basterdsuiker, het anijspoeder, kaneel, bakpoeder en de overige 20 gram water door het deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot 1 cm dik. Steek figuurtjes uit de taai-taai (of maak een lekker dik stuk waar je na het bakken repen van kunt snijden). Leg de figuurtjes op een ingevette bakplaat. Bestrijk de taai-taai met losgeklopt ei en bak ze in de hete oven in 12-15 minuten bruin en gaar (iets langer in de oven bij een dik stuk). Laat afkoelen.