Speculaas
Recept voor één grote speculaaspop:
- 160 gr gele basterdsuiker
- 140 gr zachte roomboter
- 2 etl water
- mespuntje zout
- 275 gr bloem
- 20 gr speculaas- of koekkruiden
- half zakje bakpoeder
- 1 ei
- blanke amandelen ter garnering
Meng de basterdsuiker met de boter, water en het zout. Meng dan de bloem, de kruiden en het bakpoeder erdoor. Gebruik een keukenmachine of meng met je handen. Voor het beste resultaat: laat het deeg verpakt 1 á 2 dagen in de koelkast liggen. De smaak zal zo goed kunnen intrekken. Als je meer haast hebt, laat het deeg dan minimaal een half uur op adem komen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestuif een bakplaat (of gebruik een speculaasplank) met bloem en vorm met de hand een mooie pop –of maak gewoon een rechthoekige lap– van ruim 1 cm dik. Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei en versier met halve amandelen. Bak het speculaas in het midden van de voorverwarmde oven gedurende een uur. Laat afkoelen voor gebruik. Bewaar stukken speculaas in een goed afgesloten trommel.