Zuurkoolschotel met rijst en banaan
Recept voor 5-6 personen:
- 2 pakjes gekookte wijnzuurkool (2x 500 gr)
- 350 gr snelkook witte rijst
- 500 gr rundergehakt
- 2 grote uien
- 1 teentje knoflook
- 2 etl olijfolie
- 3 bananen
- 2 etl sambal badjak
- ketjap manis
- 50 gr geraspte kaas of paneermeel
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm de zuurkool met aanhangvocht en een half kopje water extra en laat 8 minuten koken.
(Als je geen voorgekookte zuurkool gebruikt, kook de zuurkool dan gaar zoals je gewend bent). Giet de zuurkool af en laat goed uitlekken. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat drogen. Snijd de uien in kleine stukjes en bak deze glazig in olijfolie. Pers de knoflook boven de uien en bak deze even mee. Voeg de gehakt toe en bak deze rul en bruin. Voeg 2 eetlepels sambal Badjak toe en een flinke scheut ketjap. Laat het gehaktmengsel even doorbakken. Neem een ruime ovenschaal. Onderin de droge witte rijs, besprenkel deze met wat ketjap. Dan de uitgelekte zuurkool en daarop het gehaktmengsel. Snijd de bananen in plakjes en verdeel over het gehakt. Besprenkel nu royaal met ketjap. Strooi wat geraspte kaas of paneermeel als toplaag. Zet de ovenschaal in de warme oven en bak het geheel gedurende 10-15 minuten. Niet te lang want het hoeft alleen maar even goed door en door warm te worden en een beetje te gratineren.