Siciliaanse appelcake

Recept voor een grote ronde cake:

  • 200 gr witte suiker
  • 50 gram rietsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 gr bloem
  • 250 gr roomboter
  • 0,5 zakje (8 gr) bakpoeder
  • 5 grote eieren
  • halve thl zout
  • 1 etl citroenschilrasp
  • 5-6 grote Elstar appels
  • 1 thl gesmolten boter om vorm in te vetten
  • + 1 etl bloem voor bestuiven
  • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Warm de roomboter afgedekt in een beker in de magnetron gedurende een halve minuut op hoog vermogen. Boter is zacht maar niet vloeibaar. Mix de suiker, rietsuiker, vanillesuiker, zout en gesmolten boter tot een smeuïg geheel. Klop één voor één de eieren door het botermengsel. Klop na elk ei minimaal één minuut en na de vier eieren nog eens drie minuten extra. Meng de bakpoeder door de bloem en zeef de bloem in gedeelten boven het ei-botermengsel en roer de bloem erdoor. Schil nu de appels en snijd deze in grove dobbelstenen. Roer de appelblokjes door het cakebeslag. Vet een ronde springvorm of siliconen taartvorm in met gesmolten boter en bestuif deze met 1 eetlepel bloem en schep er het appelcakebeslag in. Strijk het beslag glad. Plaats de taartvorm iets onder het midden van de voorverwarmde oven. Bak de appelcake op 160 graden gedurende 50-60 minuten gaar en bruin. Controleer met een satéprikker of de cake ‘droog’ is. Haal de cake uit de oven en laat een half uur afkoelen in de vorm, de cake zal nu loskomen van de rand. Stort de cake op een taartrooster en laat verder afkoelen*. Bestrooi de afgekoelde Siciliaanse appelcake royaal met poedersuiker.

 

* ook warm als ontbijt of als nagerecht met een bolletje ijs zálig!!!
image_print

3 reacties op Siciliaanse appelcake

  1. JOYCE schreef:

    Lijkt mij ook weer heerlijk deze appeltaart, Mama was van de Bretonse ook helemaal lyrisch. Met die zgn. transvetten heb je helemaal gelijk, deze vetten worden in Duitsland verkocht in het groothandelwesen van de banketbakkers, en aldaar gebruikt. Zoals je zegt is het gebak veel vetter, maar daardoor langer houdbaar, het blijft “verser”, dus verkooptaktiek, en voor de bakker goedkoper!!

  2. JOYCE schreef:

    Eindelijk is het er van gekomen, en heb ik je Siciliaanse Appelcake gemaakt, mijn bezoek en ook ik zelf waren erg enthousiast. Ik heb de cake precies volgens het recept gemaakt en hij is ook prima gelukt. Alleen voor taartbeginners zoals ik zou het handig zijn als de doorsnede van de taartvorm vermeld was. Zo moest ik aan het eind nog een taartvorm invetten want die van mij bedoelde was te klein. Achteraf toch wel goed, zo
    had ik twee taarten en kon er één invriezen. Misschien een idee om eens een blog over te schrijven, wat denk jij van silicoonbakvormen en wat is jouw ervaring heermee?

  3. ellen schreef:

    Hi Joyce: ja, je hebt gelijk: ik zou er maten bij moeten zetten. In dit recept geeft ik wel aan dat het bedoeld is “voor een grote ronde cake”. Mijn grote ronde(silicone) vorm is 26 cm doorsnede! Dat is best groot. Maar het beslag verdelen over twee kleinere vormen kan natuurlijk ook. Het is wel lekker als de cake een beetje hoog is. Wat betreft die siliconevormen: ik zal er eerdaags iets over schrijven. groeten, ellen

Reacties zijn gesloten.