Recept voor 1 grote taart:
(doorsnede 28 cm)
- 250 gr rietsuiker
- 250 gr bloem
- 250 gr roomboter
- 4 eieren
- halve thl zout
- 1 zakje bakpoeder (16 gr)
- 4 limoenen
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 gr poedersuiker
- 2 eiwitten (van grote eieren)
Verwarm de oven voor op 160 graden. Verwarm de roomboter een minuut in de magnetron zodat de boter zacht wordt. Rasp met een fijne rasp de schil van 4 limoenen. Pers de limoenen uit. Klop de boter met de suiker tot een zacht mengsel. Voeg één voor één de eieren toe aan het botermengsel en klop na elk ei minimaal 3 minuten. Klop na alle eieren nog 5 minuten. Vermeng het zout en de bakpoeder met de bloem en voeg de bloem in gedeelten toe, klop deze rustig door het beslag. Meng 2 eetlepels limoensap en de helft van de geraspte schil door het beslag. Vul een ingevette siliconentaartvorm of springvorm met een doorsnede van 28 cm met het beslag. Strijk de bovenkant glad. Plaats de bakvorm in de oven iets onder het midden. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en bruin. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (deze moet er droog uitkomen). Vermeng het limoensap (minus 2 theelepels voor de icing) met een zakje vanillesuiker. Prik met een satéstokje gaatjes in de bovenkant van de cake. Besprenkel het gezoete limoensap over de cake en laat het goed in de gaatjes lopen. Laat de cake verder afkoelen.
Maak ondertussen de icing*. Klop 2 eiwitten met 2 theelepels limoensap stijf. Meng dan heel voorzichtig de poedersuiker in gedeelten toe. Blijf kloppen tot een mooie romige substantie is ontstaan. Voeg eventueel iets meer poedersuiker toe als de icing te dun is, of enkele druppels limoensap als de icing te dik is.
* Deze hoeveelheid icing is voldoende voor twee taarten. De icing droogt snel aan de lucht maar kan luchtdicht verpakt in de koelkast minimaal een week bewaard worden. Voor gebruik even opnieuw doorroeren.
Bestrijk de afgekoelde cake met een dikke laag icing, strijk deze glad met een broodmes of spatel. Bestrijk royaal tot aan de rand zodat de icing over de zijkant ‘druipt’. Bestrooi de icing met de geraspte limoenschil. Laat de citroentaart met de icing laag minimaal 2 uur opstijven. Bewaar de taart niet in de koelkast: door kou en vocht in de koelkast verwatert de icing!