Vlaams konijn met pruimen en bier
Recept voor 5-6 personen:
- 4-5 poten of een heel (tam/wild)konijn in delen
- 100 gr spekblokjes
- 1 flesje donker bier bock/trappist
- 250 gr gedroogde pruimen zonder pit
- 10 sjalotjes (de paarse)
- sneetje bruinbrood
- 1 etl mosterd
- 1 plak kruidkoek
- takje tijm of 2 thl gedroogde
- 4 laurierblaadjes
- peper en zout
- ongeveer 4 etl olijfolie + klontje boter
- In een braadpan in een halve eetlepel olijfolie de spekblokjes uitbakken en als ze gebruind zijn uit depan halen en apart zetten.
- Vervolgens de stukken konijn (met zout en peper ingewreven) aan het braadvet van de spekblokjes toevoegen en samen met een klontje roomboter en zonodig extra olijfolie bruin bakken.
- Nadat het konijn zo’n 5 minuten gebakken heeft de schoongemaakte sjalotjes toevoegen (naar smaak fijngehakt of in grovere stukken).
- Wanneer de stukken konijn mooi aangebakken zijn en de uien glazig zijn, het bier, de tijm, laurier en de uitgebakken spekblokjes toevoegen.
- Het sneetje brood besmeren met mosterd en eveneens toevoegen.
- Alles op een zo zacht mogelijk vuurtje minstens anderhalf uur laten sudderen. Ik zet het liefst de pan met deksel in een oven op 160 graden, zo kan het niet teveel aanbakken. Wel om het half uur de konijnstukken keren in de saus. Eventueel iets vocht (water) toevoegen als het geheel te droog dreigt te worden.
- Ongeveer 20 minuten voor het einde de pruimen en de kruidkoek toevoegen.
- Verwijder de laurierblaadjes en het takje tijm voor het opdienen.
Door het brood en de kruidkoek wordt de saus mooi gebonden. Kies er voor om het konijn in stukken te laten of pluis het vlees van de botten zodat een mooie ragout ontstaat.
Serveer met een kruimige aardappel of puree. Als garnering een stoofpeertje of frisse salade. En niet te vergeten: een glas (bock)bier!