Vlaams konijn met pruimen en bier

Recept voor 5-6 personen:

  • 4-5 poten of een heel (tam/wild)konijn in delen
  • 100 gr spekblokjes
  • 1 flesje donker bier bock/trappist
  • 250 gr gedroogde pruimen zonder pit
  • 10  sjalotjes (de paarse)
  • sneetje bruinbrood
  • 1 etl mosterd
  • 1 plak kruidkoek
  • takje tijm of 2 thl gedroogde
  • 4 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • ongeveer 4 etl olijfolie + klontje boter
  1. In een braadpan in een halve eetlepel olijfolie de spekblokjes uitbakken en als ze gebruind zijn uit depan halen en apart zetten.
  2. Vervolgens de stukken konijn (met zout en peper ingewreven) aan  het braadvet van de spekblokjes toevoegen en samen met een klontje roomboter en zonodig extra olijfolie bruin bakken.
  3. Nadat het konijn zo’n 5 minuten gebakken heeft de schoongemaakte sjalotjes toevoegen (naar smaak fijngehakt of in grovere stukken).
  4. Wanneer de stukken konijn mooi aangebakken zijn en de uien glazig zijn, het bier, de tijm, laurier en de uitgebakken spekblokjes toevoegen.
  5. Het sneetje brood besmeren met mosterd en eveneens toevoegen.
  6. Alles op een zo zacht mogelijk vuurtje minstens anderhalf uur laten sudderen. Ik zet het liefst de pan met deksel in een oven op 160 graden, zo kan het niet teveel aanbakken. Wel om het half uur de konijnstukken keren in de saus. Eventueel iets vocht (water) toevoegen als het geheel te droog dreigt te worden.
  7. Ongeveer 20 minuten voor het einde de pruimen en de kruidkoek toevoegen.
  8. Verwijder de laurierblaadjes en het takje tijm voor het opdienen.

Door het brood en de kruidkoek wordt de saus mooi gebonden. Kies er voor om het konijn in stukken te laten of pluis het vlees van de botten zodat een mooie ragout ontstaat.

   

Serveer met een kruimige aardappel of puree. Als garnering een stoofpeertje of frisse salade. En niet te vergeten: een glas (bock)bier!

image_print

3 reacties op Vlaams konijn met pruimen en bier

  1. JOYCE schreef:

    Hai, vreemd ik loop met hetzelfde gerecht in mijn hoofd, ik heb Helmut al naar een
    abdijbier laten zoeken in ons drankwinkeltje, hij vondt een biertje van hertog Jan
    “Karakter”, volgens hem te zonde om te “verkoken”. Hij gaat op zoek naar een ander
    bockbier, waarmee ik dan deze week een herfstschotel kan maken, geinspireerd door
    jou en een beetje door “Foodies”. Dit keer ging alles over Belgiesch eten en drinken
    en over chocolade….nog bedankt!

  2. Georges Kemmerling schreef:

    Mijn grootmoeder stoofde een in stukken gesneden winterpeen mee. Dat is een mooie aanvulling op de saus! De peen voegt iets zoets en een beetje bitter toe en het gaat heel goed samen met het bier.

  3. ellen schreef:

    Goed idee! ..en past ook mooi bij de paarse kleur van de pruimen! grt. Ellen

Reacties zijn gesloten.