Tomatensoep van geroosterde tomaten

Recept voor 2 liter:

  • 1,5 tot 2 kilo rijpe tomaten
  • 4 stengels bleekselderij
  • kleine winterwortel
  • 2 grote uien
  • 8 tenen knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
    (400 gr)
  • 3 etl rode pesto
  • 2 etl suiker
  • 2 etl Balsamico azijn
  • zout
  • 2 etl gedroogde groene kruiden
  • olijfolie

Roosteren van de tomaten: snijd de tomaten doormidden en als ze groot zijn zelfs in vieren. Verwijder het steeltje. Leg de tomaten met de snijkanten naar boven op een met folie bekleedde bakplaat. Bestrooi de tomaten met suiker, zout, gedroogde kruiden, Balsamico azijn en royaal olijfolie. Leg 6 tenen knoflook, nog in het schilletjes, tussen de tomaten. Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven en rooster de tomaten op 180 graden gedurende een uur. De snijvlakken van de tomaten mogen gerust enigszins geblakerd zijn.

 
Snijd ondertussen de bleekselderij, wortel en ui in kleine reepjes of blokjes. Neem een grote soeppan en verwarm 2 etl olijfolie. Fruit hierin 2 uitgeperste knoflooktenen en voeg de gesneden groenten toe. Bak op hoog vuur de groenten in 5-10 minuten aan. Plaats de deksel op de pan en zet het vuur uit.
Voeg (na een uur) de geroosterde tomaten toe. Pel de gepofte knoflook. Voeg aan de soep toe: rode pesto, gepofte knoflook, blik tomatenblokjes en ruim 1,5 liter water. Breng de soep aan de kook en laat alles 10 minuten doorkoken.
Pureer de soep met een staafmixer. Voor een nog meer fluweliger smaak kun je de soep zeven. Breng op smaak met zout, suiker en/of Balsamicoazijn.
Serveer met knoflookbrood.

  

image_print