Recept (variatie) voor 4-5 personen:
- 1 grote aubergine
- 1 oranje paprika
- 150 gr champignons
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 250 gr mascarpone
- verse peper en zout naar smaak
- 400 gr penne rigate
- 4 etl olijfolie
Snijd de aubergine in dikke plakken en snijd de plakken vervolgens in dobbelsteentjes. Verwijder de zaadlijst uit de paprika en snijd de paprika en kleine stukjes. Veeg de champignons schoon en snijd deze ook klein. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote braadpan bak de ui, knoflook even aan en voeg dan de aubergine, paprika en champignons toe. Voeg nogmaals 2 eetlepels olijfolie toe: aubergines nemen veel olie op en het gerecht krijgt daardoor een ‘volle’ smaak. Voeg de tomatenblokjes met sap toe en roer tot slot de mascarpone door de saus. Als de saus te dik is voeg dan een scheutje water of bouillon toe. Een scheutje rode wijn kan ook. Breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Laat de saus nog enkele minuten door pruttelen.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de penne door de saus en dien op met wat geraspte kaas (Grana Padano of Parmezaan).
*Als de saus te vlak van smaak is kun je nog een scheutje rode Balsamico azijn toevoegen en een schepje suiker.
Voor degene die het originele recept van Norma willen proberen:
Voor 4-6 personen:
-3 middelgrote aubergines
-2 gesnipperde uien
-grof zout
-150 gr zoute ricotta of niet te harde Picorino
-/- eventueel vervangen door feta
-500 gr tomatenblokjes, eventeel uit blik
-1 grote teen knoflook, geperst
-6 etl olijfolie
-400 gr pasta
-olijfolie
-een handvol basilicum blaadjes
-vers gemalen peper
-zout naar smaak
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van een halve centimeter. Leg ze laag voor laag in een vergiet en strooi wat grof zout op elke laag. Laat minimaal een uur rusten. Spoel de aubergine daarna goed af en droog de plakken voorzichtig af met keukenpapier. Snijd de aubergine in grove stukken. Verwarm enkele eetlepels olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui met de aubergine hierin bruin en gaar.
Breng de tomaten, de knoflook, de peper en de olijfolie in een grote braadpan aan de kook en laat 30 minuten sudderen. Gebruik de staafmixer of een blender om er een homogene massa van te maken. Houd het geheel warm op een klein vuur. Breng op smaak met zout. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de aubergine door de tomatensaus en voeg de pasta toe.
Serveer met gebrokkelde kaas en fijn gesneden basilicum.
Hi El, ik heb natuurlijk ook niet stil gezeten en heb nog iets gevonden over de
symbolische betekenis van deze “Pasta alla Norma”.
De kleuren van de ingredienten worden vaak als symbool voor de italiaanse “tricolore”
in verbinding met de kleuren van de stad Catania interpretiert. De verse basilicum staat voor het groen van het land, de pasta voor het wit van de gelijkheid en de tomaten voor het rood van het broederschap. Het zwart van de auberginen en het wit
van de ricotta symboliseren de van lava of van sneeuws bedekte berg van de Etna in de buurt van de stad Catania.